Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Schijf van vijf' voor geiten Saanenhof

De Heezer Geitenkaas is een echt streekproduct uit Heeze, bekend om de unieke smaak. De kaas wordt gemaakt op Boerderij Saanenhof door de Familie Wanders. In de Ekoplaza-nieuwsbrief stond de volgende bedrijfsreportage van Boerderij Saanenhof:

Eind jaren '70 begonnen Jan en Maria Wanders met het opfokken en lammeren en volgden zij een kaascursus. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een prachtige onderneming, die gespecialiseerd is in de bereiding van kazen. Het bedrijf wordt nu mede gerund door Jan jr., Corina en Karin Wanders.



Saanenhof heeft al een lange geschiedenis; in 1984 werd van regulier overgeschakeld naar een biologische bedrijfsvoering: het streven naar zelfvoorzienende omstandigheden in harmonie met de omgevingsfactoren waren belangrijke drijfveren om over te schakelen. In 1997 is gekozen voor een biologisch-dynamische werkwijze, omdat een kringloop op het bedrijf onmisbaar is voor gezonde, harmonische landbouw.



Saanenhof is een boerenbedrijf van 128 hectare. Er worden een heleboel verschillende gewassen verbouwd, zoals gras/klaver/luzerne (40 hectare), granen (30 hectare), maïs (10 hectare), bonen/triticale, zonnebloemen, prei (15 hectare), blijvend graslandschap/weide (10 hectare), natuur en natuurweiden (16 hectare). Binnen het bedrijf nemen de 700 melkgeiten en 100 lammetjes een belangrijke plek in.



Kaas maken

Iedere dag worden de geiten twee keer gemolken, via een gesloten melkwinning gaat de melk naar de kaasmakerij. Als je op de boerderij langsgaat, kun je via doorkijkramen het proces van kaasmaken volgen. Van de ochtendmelk wordt Goudse kaas gemaakt en van de avondmelk wordt zachte kaas gemaakt. Van de zachte kaas worden verschillende Heezer geitenkaasspecialiteiten gemaakt, zoals de bekende kaasrolletjes (met en zonder kruiden).



Alle kaas wordt gemaakt van rauwe melk; dit laat gezonde voedingsstoffen intact en het geeft de kaas een bijzondere, lekkere smaak. De unieke smaak van de kaas van Saanenhof wordt onder andere veroorzaakt door de rauwe melk, maar ook door het voer dat de geiten krijgen en door de jarenlange ervaring van de Familie Wanders natuurlijk.



Natuurlijk leven

De geiten zijn van het ras 'Saanen', vandaar de naam van de boerderij. De dieren met mooie horens op hun hoofd hebben een fijn leven met voldoende ruimte en rust in de stal. Ze liggen lekker in het stro te herkauwen en hebben alle tijd om te overwegen wat ze vandaag zullen doen: binnen blijven of toch even naar buiten gaan. Op de voerband ligt een diversiteit aan voer, een soort 'Schijf van vijf' van gezonde keuzes voor geiten. Er valt echt wat te knabbelen en uit te zoeken, want dat doen geiten graag.



Het voer voor de geiten wordt verbouwd in de omgeving en opgeslagen op de boerderij, in de zomer grazen de geiten in de weide. De opfok van lammeren doet Saanenhof zelf, er worden geen dieren aangekocht. De lammetjes mogen uiteraard hun horens houden, zodat ze later een mooi gewei krijgen. Voor de familie Wanders is het erg fijn om op deze natuurlijke manier met de dieren om te gaan. Het maakt het werk een stuk mooier.
 

De boerderij

Saanenhof is energiezuinig ingesteld, de boerderij maakt gebruik van een eigen waterzuiveringssysteem en is geheel zelfvoorzienend in stroomgebruik doordat ze beschikken over zonnepanelen. Afvalstromen worden zoveel mogelijk benut. Weimelk, het restproduct in de kaasmakerij wordt opgevoerd aan de geiten. Wat er teveel is voor de geiten, wordt opgegeten door een zevental blaarkoppen die ook hun intrede op Saanenhof hebben gedaan.

Op Saanenhof wordt de natuurlijke kringloop zoveel mogelijk in stand gehouden en gestimuleerd. Dat zorgt voor een gezonde bodem, vrolijke geiten en heerlijke kaas.

Voor meer informatie: www.saanenhof.nl

Bron: Nieuwsbrief Ekoplaza
Publicatiedatum: