Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Bio-landbouw beter dan conventioneel bij klimaatverandering"

Er blijven twijfels of biologische landbouw wel voldoende oogst geeft. Ook studies geven hierop geen eenduidige antwoorden. Een recente studie richt zich echter op het nieuwe idee dat biologische landbouw efficiënter kan zijn dan conventionele, met de huidige klimaatverandering. Biologische bedrijven gedijen goed in droge omstandigheden, die de komende jaren in onder andere het zuidwesten van de Verenigde Staten worden verwacht. Er werd gekeken naar productiviteit, economie, milieu en het welzijn van de gemeenschap. De praktijken van biologische landbouw en conventionele landbouw werden uitvoerig met elkaar vergeleken.

Volgens John Renagold, de leidende auteur van de studie, tonen vele onderzoeken aan dat biologische landbouw een rol zou moeten spelen bij het voeden van de wereld. Biologische landbouw geeft minder opbrengst, maar dat wordt voor de boer gecompenseerd door de iets hogere prijzen.

De grond waarop biologische producten worden verbouwd, is beter in staat om vocht vast te houden, waardoor in droge tijden de opbrengst relatief hoger wordt.
Er blijft onenigheid omtrent goede en slechte grond (door conventionele landbouw) en ook over opbrengst, bijvoorbeeld middels genetische manipulatie en andere technologie, waardoor conventioneel het in drogere tijden ook beter zou kunnen doen.

Sommige onderzoeken doen ook aan 'appels met peren vergelijken', waarbij het beste van biologische landbouw naast het slechtste van conventionele landbouw wordt gelegd.

De sleutel tot een duurzaam landbouwsysteem is om het beste van beiden te combineren. Renagold is van mening dat er meer moet gebeuren. Er is genoeg voedsel om 7 miljard mensen te voeden, maar 40% van het geproduceerde voedsel wordt verspild. Landbouw moet milieuvriendelijk worden en het voedsel moet bij iedereen terecht komen.

Op dit moment wordt maar 1% van de landbouwgrond biologisch gebruikt. Er moet een enorme omwenteling plaatsvinden, met alle problemen van dien, om alleen al een combinatie van biologische en conventionele landbouw te realiseren.
Bhutan is het eerste land dat ervoor pleit om 100% biologisch te gaan verbouwen, vanaf 2020. Het meeste voedsel daar wordt echter geïmporteerd.

Als de V.S. zoiets zouden willen, zou dat het hele voedselsysteem op z'n kop zetten en decennia duren. Voor een klein land als Bhutan is het niet zo'n probleem, daar kan het veel sneller uitgevoerd worden dan in bijvoorbeeld de V.S.

Bron: Think Progress
Publicatiedatum: