Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Al 40 leden met 500.000 kippen

Coöperatie Biomeerwaarde Ei ontmoet graag boeren op Bio-beurs

Coöperatie Biomeerwaarde Ei is sinds 1 januari 2015 operationeel. De eieren van de groep biologische pluimveehouders worden gezamenlijk afgezet. Ze staan weer op de Bio-beurs 2016 op het Pluimveeplein voor Meerwaarde. Wim Thomassen is biologisch pluimveehouder en daarnaast directeur van Biomeerwaarde Ei. Wim: "Ik ben er heel trots op dat Biomeerwaarde Ei een bijdrage heeft geleverd in stabiele prijsvorming van de biologische eieren. We zijn nog maar net begonnen en er moet ook nog veel gebeuren maar 2015 was een goed startjaar."



Biomeerwaarde Kip 2009

Het aantal biologische leghennen is de laatste 10 jaar stevig gegroeid. Op de BioVak van 2009 introduceerden de biologische pluimveehouders voor het eerst de Coöperatie Biomeerwaarde Kip om een gezamenlijk antwoord te bieden op het verwaarden van het vlees de uitgelegde hennen. Tot die tijd verdwenen alle hennen als soepkippen in het gangbare circuit. Wim: "Het is een goed initiatief geweest dat de kippenhouders bij elkaar heeft gebracht. De pluimveehouderij heeft vrijwel geen geschiedenis waarin verwerking en afzet coöperatief werd georganiseerd. Biomeerwaarde Kip was de eerste biologische pluimveecoöperatie om het kippenvlees te verzamelen, verwerken, verwaarden en te verkopen. Het heeft heel veel moeite gekost maar door vasthoudendheid en door creatief te zijn hebben we dit biologische vlees in tal van producten op de markt gezet."


Staatssecretaris Sharon Dijksma onthulde in februari van dit jaar samen met voorzitter Johan Verbeek het Coöperatiebord.

Coöperatie Biomeerwaarde Ei

In 2013 stokte de prijsvorming van de eieren een beetje omdat de afzet niet snel genoeg meegroeide met de gestegen productie. Met het succes van Biomeerwaarde Kip in gedachten is in 2013 het initiatief genomen om dat ook bij de eieren te gaan doen. Op de BioVak 2014 is er al met meerdere pluimveehouders over gesproken. De boeren konden in januari 2014 formulieren tekenen om steun te geven aan het initiatief en daarop 250 euro te doneren voor de startkosten. In 2014 is door een kleine groep hard gewerkt om de organisatie operationeel te krijgen. In juni 2014 was de oprichtingsvergadering en in september is de notariële akte gepasseerd en zijn de eerste 3 boeren met hun handtekening definitief aangesloten. Wim: "In december waren er 10 leden en op de Bio-beurs 2015 hebben we ons duidelijk gepresenteerd waarna het aantal leden is doorgegroeid naar nu bijna 40 biologisch pluimveehouders. Dat aantal bedrijven heeft gezamenlijk ongeveer 500.000 kippen."

Voor meer informatie: Wim Thomassen, 06 12631236,
www.biomeerwaarde-ei.eu
Publicatiedatum: