Zou er een organisatie bestaan waar alles groeit en bloeit? Een onderneming die uitstekende resultaten boekt, maar waar ook tijd en ruimte is voor de behoeften van de mens? Zo'n organisatie bestaat, het is de biologische boerderij, en managers en ondernemers zouden volgens coach en landbouwkundige Oscar Jansen veel kunnen leren van zo'n boerderij. Oscar: "Op lange termijn heb je veel meer succes als je je op een natuurlijke manier ontwikkelt en groeit."
Winter in de economie
De crisis van de afgelopen jaren laat volgens Oscar goed zien hoeveel overeenkomsten er zijn tussen de economie en de natuur. "Zoals de manager te maken heeft met de conjunctuur, zo heeft de biologische boer te maken met de seizoenen. Hij moet continu inspelen op wisselende omstandigheden. Managers gaan daar heel krampachtig mee om. De crisis laat zien dat het uitbuiten van markten en mensen niet werkt; zoals het op een boerderij niet werkt om te veel te vragen van landbouwgrond of dieren."In de winter is de grond bevroren, en trekt de tuinder zich binnen terug om zijn materiaal te onderhouden. Een manager zou een crisis kunnen gebruiken om zijn medewerkers op te leiden, zodat ze klaar zijn als de economie aantrekt. Oscar: "Bedrijven moeten weer cyclisch leren denken."
Kunstmest of compost
In zijn nieuwe boek Shit happens beschrijft coach en landbouwkundige Oscar Jansen dat managen als een biologische boer ook goed is voor medewerkers. "Bonussen en stress vormen kunstmest voor de moderne medewerker. Het zou veel gezonder zijn als ze compost zouden krijgen: rijke leer ervaringen door wijzer te worden van 'fouten'."Bedrijven moeten ook leren omgaan met onkruid in hun organisatie. "Een organisatie heeft verschillende soorten mensen nodig, zoals een monocultuur op een boerderij ook niet werkt." Hoe groter de diversiteit, hoe krachtiger de organisatie. Oscar wijst op het belang van 'lastige' mensen: "Onkruid bestaat niet, het is een gewenst kruid op een verkeerd moment op een verkeerde plek in de organisatie. Zo moet je kritische mensen met afwijkende ideeën niet verwijderen, maar uitzoeken of zij bijvoorbeeld oplossingen bieden om beter aan te sluiten bij nieuwe wensen van de klant."
Biologisch organiseren
In Shit happens beschrijft Oscar de vier beginselen van een gezonde organisatie, dezelfde principes die voor een biologische boerderij gelden. Het eerste beginsel is het bevorderen van de gezondheid van alles en iedereen die bij een onderneming is betrokken. Het tweede is om de natuurlijke kringlopen in een organisatie te erkennen en te benutten. Het derde is het accepteren en waarderen van diversiteit en het vierde is het omgaan met onkruid.Als coach begeleidt hij de mensen op de boerderij om daar in de praktijk te ervaren hoe de natuur werkt en wat de parallellen zijn met organisaties. Daar ontdekken ze al vlug wat er anders kan. "Zoals een levende en gezonde bodem de basis is voor een gezonde oogst, zo is een lerende en levende cultuur in een organisatie de basis van een gezond productiesysteem."
De schrijver raadt managers en ondernemers die op zoek zijn naar meer continuïteit en langetermijnsucces aan om zich niet te beperken tot het gedachtengoed van traditionele managementgoeroes. "Uit onderzoek is bekend dat onze oudste bedrijven hun succes te danken hebben aan heel natuurlijke principes. Biologisch organiseren is gewoon de meest natuurlijke vorm van zakendoen."
Shit happens – Natuurlijke leiderschapstips van de biologische boerderij van Oscar Jansen verschijnt bij Uitgeverij Dialoog en kost 12,50 euro.
Klik hier voor meer informatie.