Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VN: 2016 het 'Internationale Jaar van de Boon'

De FAO (Food & Agricultural Organization) van de Verenigde Naties heeft op 10 november in Rome officieel het 'Internationale Jaar van de Boon' ingeluid. Dit vormt de start van een jaar vol wereldwijde initiatieven voor de erkenning van al het goede van de boon als voedingsmiddel. In 2016 zullen in 32 landen Nationale Bonen Comités bonen op de kaart zetten. In Nederland is hiervoor het initiatief de Blije Boon in het leven geroepen.

The future of food

De erkenning van de boon door de VN komt op een goed moment. De rijke voedingswaarde en duurzame eigenschappen zijn onvoldoende bekend maar gunstig voor de gezondheid en het toekomstige voedingspatroon van de wereldbevolking. Niet voor niets hebben peulvruchten een prominente rol gekregen in de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding, zoals op 4 november jongstleden gepresenteerd. Bovendien zijn bonen essentieel als onderdeel van een duurzame voedselproductie voor de toekomst. De VN en alle deelnemende landen hebben dan ook als oogmerk de consument te overtuigen van alle voedingskundige en duurzame voordelen van bonen. Daarnaast zal de boon zich in 2016 manifesteren als supersmakelijke inspiratie voor de maaltijd.

Blije Boon

In Nederland eten we maar mondjesmaat peulvruchten, in de volksmond ‘bonen’ genoemd. De helft van de bevolking eet nauwelijks of geen peulvruchten. Tien procent van de bevolking eet ten minste 8 gram peulvruchten per dag (bron: Gezondheidsraad). De Nederlandse consument is nog onvoldoende bekend met de goede eigenschappen van bonen en de culinaire mogelijkheden ervan. Reden voor het Nationaal Comité Bonen - een samenwerking tussen de Bruine Bonen Bende, bonenfabrikanten, gezondheidsinfluentials en retail – om een intensieve campagne te starten vanaf januari 2016 waarin de boon een podium krijgt. Onder de naam “Blije Boon” vinden in heel 2016 en daarna activiteiten plaats waarbij informatie én inspiratie voor de dagelijkse maaltijd centraal staan. Inmiddels heeft een flink aantal partijen, waaronder Natuur & Milieu, Voedingscentrum, Albert Heijn, Albron, Professor Daan Kromhout en chef-koks Luc Kusters (Dutch Cuisine), Mathijs Vrieze en Tjitze van der Dam, de boon omarmd. Zij besteden – ieder vanuit hun eigen specialisme – volop aandacht aan de boon.

Bron van gezondheid

Professor dr. ir. Daan Kromhout (oud-hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek aan Wageningen Universiteit en als voorzitter van de Commissie Richtlijnen Goede Voeding 2015 van de Gezondheidsraad verantwoordelijk voor de nieuwe Richtlijnen) verheugt zich over alle aandacht voor de boon: "De internationale en nationale erkenning van de boon heeft vele voordelen, want bonen zijn heel goed voor de gezondheid. Ze zitten boordevol eiwitten, ijzer, vitaminen en aminozuren en zijn daardoor een rijke voedingsbron. Van bonen is overtuigend aangetoond dat ze het cholesterol verlagen. Daarnaast zijn ze een goede vleesvervanger. Ik ben al jaren een pleitbezorger van de boon en ben blij dat bonen een prominente rol hebben gekregen in de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding. Eet wekelijks peulvruchten, adviseert de Gezondheidsraad."

Smaak, kleur en bite

Ir. Yneke Vocking-Kootstra, voedingskundige, voorzitter van het Nationaal Comité Bonen 2016 en bonenpromotor van het eerste uur: "Bonen zijn lekker en gezond. Er zijn in Nederland talloze soorten bonen verkrijgbaar waarmee je eindeloos kunt variëren en combineren; elk met een eigen smaak, kleur en bite." Luc Kusters, ambassadeur van Dutch Cuisine en chef-kok van Restaurant Bolenius, Beste Groenterestaurant van Nederland 2015, beaamt de culinaire mogelijkheden van de boon. "Bonen zijn hip! Ze zijn veelzijdig en verrassend lekker. In de keuken van Bolenius gebruiken we ze vaak. Zo maken we ijs van bruine bonen, witte bonen met koffie of een bitterbal van linzen."

Klik hier voor meer informatie en hier voor een infographic.
Publicatiedatum: