Vraag Amerikaanse bio-dadels overstijgt aanbod
"Op dit moment hebben we niet genoeg gecertificeerde biologische producten om aan de vraag te voldoen", zegt Dave Mansheim, manager van Bard Date Company – een gecertificeerde teler – en voorzitter van de Bard Valley Date Teler Vereniging. "We zitten midden in het proces van stukken grond klaarmaken voor biologische certificering."
Bijna alle certificering van biologische voedselproducten komt van de California Certified Organic Farmers, een non-profit organisatie die onder toeziend oog staat van de Amerikaanse Ministerie van Landbouw. De intentie is om ervoor te zorgen dat de landerijen vrij zijn van niet-natuurlijk voorkomende chemicaliën.
"Gecertificeerde biologische producten worden geteeld op grond die minstens drie jaar voor de oogst vrij is van verboden middelen om ervoor te zorgen dat de gewassen niet zijn besmet", zegt CCOF op haar website. "Zich richtend op het hergebruiken van de bronnen en het conserveren van de grond en het water maken de biologische boeren het milieu beter en duurzamer voor toekomstige generaties.
Wat de CCOF betreft, wordt een product biologisch door de manier van teelt. Het gebruik van de meeste chemische meststoffen en pesticiden zijn verboden, maar dat betekent niet dat alle vormen van bestrijding en meststoffen dat zijn."
Wat pesticiden betreft, zegt Mansheim dat er voor de lokale telers nog veel problemen zijn, omdat de dadelpalmen geen natuurlijke vijanden hebben. Het is wel even anders in de Coachella Valley van Californie, waar de carob mot de dadels opeet. Daar gebruikt men feromonen of olie van de 'Neem boom' uit India, wat een natuurlijk insecticide is.
Voor kleinere telers, zoals Joseph Dominguez, eigenaar van de gecertificeerde biologische Hillside Farms waar o.a. komkommers, tomaten en basilicum worden geteeld, kan biologisch soms de zinnigste economische optie zijn. "Ik verbouw biologisch omdat mensen dat willen en ik krijg er een grotere winstmarge op", zegt hij. "Ze geven meer rendement. Ik verkoop bijvoorbeeld biologische tomaten voor vier dollar, terwijl ze voor 1 dollar bij Fry's supermarkt liggen. Mijn klantenkring bestaat uit mensen die rijpe trostomaten willen met smaak en die smaak krijg je niet bij de supermarkt tomaat."
Dominguez wijst er ook op dat op zijn halve hectare met kassen dat prijsverschil het winstgevend maakt om te telen en dat de natuurlijke bemesting die hij gebruikt, visemulsie mest, helpt om te zorgen dat de natuurlijke melkzuurbacteriën in de grond blijven leven.
"In smaak of voedingsstof zit er geen verschil tussen biologische conventionele producten", zegt hij. "Het verschil zit hem in de duurzaamheid. Bij biologische teelt zit de aarde vol met microfauna. Conventionele mest roeit elk organisme uit."
Alhoewel hij een deel van zijn producten naar de lokale markt brengt, gaat het meeste naar Phoenix, waar de vraag het grootst is. Daar ligt zijn grootste zorg. "We moeten lokaal proberen te verkopen, anders redden we het de komende jaren niet."
Bron: www.yumasun.com