Cityfarming of vertical farming is het verbouwen van kruiden, cress en sla in grote steden via een gesloten systeem. Daglicht is niet meer nodig, want rode en blauwe ledlampen verlichten duizenden plantjes in een gesloten ruimte met tientallen kasten vol kleine gewassen boven elkaar.
In Nederland is het nog niet echt nodig, maar bijvoorbeeld in Aziƫ waar de steden groot zijn en de landbouwgrond schaars wordt dit de akkerbouw van de toekomst. Nederland wil hierin voorop lopen. Plastic, een potje steenwol voeding en ledlicht kan in een deel van de groeiende voedselschaarste helpen voorzien. Je kunt het verbouwen van gewassen in de stad doen. Grond is niet meer nodig.
Tot verdriet van de bodemboeren die van vette klei, schimmel en wormen houden.
Eenvandaag spreekt in deze aflevering met Jasper den Besten, lector nieuwe teelsystemen van de HAS Hogeschool in Den Bosch en met Geert Jeucken van Brightbox, het expertisecentrum voor meerlagenteelt in Venlo.
BD-bodemboer
Gerjo Koskamp is biologisch-dynamische bodemboer bij Boerderij Ruimzicht in Halle. Hij wantrouwt de gewassen die voortkomen uit cityfarming enigszins en is gehecht aan echte organische grond. "Ik denk dat het heel zinvol zou zijn om daar eens een aantal proeven op te zetten. Om te kijken hoe wij als mens of als dier reageren op dat voedsel, als wij dit in grote hoeveelheden eten."Gerjo moet dus niks hebben van gewassen uit een 'teeltfabriek'. Hij vertelt in de reportage onder meer hoe vlinderbloemigen stikstof leveren en dat de bodem de basis is van zijn bedrijf. Met een animatiefilmpje leggen ze vervolgens uit hoe Gerjo werkt met een gesloten systeem.
Vervolgens komt Jan Willem van der Schans aan het woord. Hij is onderzoeker van voedselsystemen bij het Landbouw Economisch Instituut (LEI). Het LEI vindt dat je voedselschaarste het beste kunt bestrijden door mensen zelf controle te geven over hun voedselvoorziening of je nu voor cityfarming of het zogenaamde bodemboeren kiest. "Ik zet mijn geld in op een mix."
Klik hier om de aflevering te bekijken.