"We begonnen met vijf man", vertelt Dirk Lammertyn, CEO van De Lochting. "Uit financiële noodzaak moesten we over groei nadenken. Toen hebben we een bestaand biologisch teeltbedrijf in Roeselare overgenomen, omdat de vorige eigenaar met pensioen ging." Daarmee kreeg De Lochting, Vlaams voor de moestuin, een areaal van 6000 m2 kassen en een halve hectare opengrond in handen.
In de kas bij Roeselare staat onder andere prei en bladpeterselie.
Groei en veel activiteit
De Lochting bleef zoeken naar groei, tegenwoordig telt het bedrijf 30 hectare opengrond en 2 hectare onder glas, versnipperd over West-Vlaanderen. "Daarnaast hebben we 3 hectare opengrond en 1.25 hectare glas in omschakeling." Het versnipperde areaal geeft een continue logistiek vraagstuk. “We hebben bijvoorbeeld zo'n 10 hectare bij de Franse grens, 10 hectare naar het oosten en op een kilometer of 8 naar het westen nog een hectare", vertelt Dirk vanuit het hoofdkantoor in Roeselare.Bij wijze van test werkt De Lochting mee aan een CSA-project door grond beschikbaar te stellen.
De vestiging ligt aan de randweg van Roeselare en alleen bereikbaar via een woonwijk en een landweggetje. Op het terrein wordt groenten geteeld, is de supermarkt te vinden en het is de uitvalsbasis van de groendienst. "Alles is biologisch, ook de plantsoendienst. We hebben wel eens opdrachten geweigerd, omdat ze niet biologisch waren." Daarnaast levert De Lochting ook biologisch schoolfruit en bedrijfsfruit, wekelijks zo'n 10.000 stuks, en worden 2000 pakketten samengesteld met biologische producten die bij klanten worden bezorgd. Veel producten zijn eigenteelt, daarnaast werkt De Lochting samen met biologische telers in de omgeving om het fruit en andere groenten te kunnen leveren.
De Lochting teelt ook rettich, een product dat lastig biologisch te telen is.
Gesloten kringloop
Het bedrijf telt zo'n 150 personeelsleden die in de verschillende onderdelen van het bedrijf werkzaam zijn. "We telen vooral prei, zo’n 7 tot 8 hectare per jaar", legt Dirk uit. "Daarnaast telen we rode biet, pastinaak, wortelpeterselie, rapen, boerenkool, savooiekool en spruitjes." In de kassen zijn venkel, bladpeterselie, warmoes, koolrabi, rettich en in de wintermaanden veldsla te vinden.Met eigen composthopen, een eigen waterreservoir en een eigen waterzuiveringsinstallatie heeft het bedrijf een gesloten kringloop. "Duurzaamheid is voor ons belangrijk, we vangen bijvoorbeeld regenwater op in het reservoir en het afval van de groendienst gaat op de composthoop."
In de koelcel staan de producten te wachten om verpakt te worden.
Jaloers op Nederland
Hoewel de biologische sector in België groeit aan de vraagzijde, blijft de aanbodzijde achter, weet Dirk. "Het aantal aanbieders groeit wel, maar het areaal stagneert." Vlaanderen is goed voor de groententeelt, Wallonië levert vooral de biologische zuivel en vlees.Met een enigszins jaloerse blik kijkt Dirk naar de Nederlandse polders: "Jullie hebben de ruimte. Hier in Vlaanderen zitten we allemaal heel dicht op elkaar. Als je door de Flevopolder of Zeeland rijdt kun je heel ver weg kijken en zie je hooguit een klein tractortje over het land rijden. Voordat je hier in Vlaanderen de tractor in de derde versnelling hebt, ben je aan het einde van het perceel."
Voor meer informatie:
Dirk Lammertyn
De Lochting Roeselare
Oude Stadenstraat 15
8800 Roeselare
+32 (0)51 20 28 85
+32 (0)51 24 16 51
[email protected]
www.lochting.be