Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
IFOAM EU-voorzitter Christopher Stopes:

"Straf bio-boeren niet voor contaminatie door reguliere landbouw"

Tijdens de op dinsdag 2 juni gehouden informele bijeenkomst van de Agrifisch raad in Riga hebben de ministers besproken hoe de verdere ontwikkeling van biologische voeding en landbouw in Europa ondersteund kan worden. De focus lag op het dihcter bij een deal komen voor een advies van de Raad over het voorstel voor de biologische regelgeving bij de komende vergadering van de Raad op 16 juni. IFOAM EU-voorzitter Christopher Stopes en IFOAM EU-directeur Marco Schlüter waren uitgenodigs om bij te dragen aan het debat.

Christopher Stopes: "Het is bemoedigend dat de Letse voorzitters een informele bijeenkomst van de Raad gewijd hebben aan het bespreken van de ondersteuning van de verdere ontwikkeling van biologisch in Europa. Met het huidige verordeningsvoorstel op tafel en de implemetatie van de nieuwe GLB is er een mogelijkheid om een kader op te zetten dat dit mogelijk zal maken. Wat we nodig hebben is een slimme beleidsmix en betere gerichte steun voor biologisch in alle lidstaten van de EU. Bijvoorbeeld door biologische boeren te ondersteunen voor hun weigering om bestrijdingsmiddelen te gebruiken en niet te straffen voor contaminatie met sporen van producten die wel toegestaan zijn in de overige 95% van de landbouwproductie."

Hij vervolgt: "Wij feliciteren de Raad met de verbeteringen die tot dusver zijn gemaakt in belangrijke gebieden van het COM-voorstel voor een nieuwe verordening. Echter, een aantal cruciale kwesties moeten nog altijd opgelost worden, zoals de drempels, de import en de controles. Toch heeft het hervormingsproces niet veel vooruitgang geboekt ten op zichte van de huidige verordening: het oorspronkelijke voorstel van de Commissie was onaanvaardbaar, de Raad boekt weliswaar vooruitgang, maar het betekent geen verbetering op wat we al hebben."

Volgens hem blijft het lastigste punt voor de biologische sector de kwestie van het vaststellen van specifieke decertificering-drempels voor bestrijdingsmiddelen. "Hiermee zouden de biologische boeren verantwoordelijk worden voor pesticiden die gebruikt worden in de conventionele landbouw. De Europese biologische sector zal een verordening die deze decertificering-drempel bevat niet aanvaarden. Verder zal het standpunt van de raad over import - dat zich concentreert op volledige naleving - nadelig zijn voor ontwikkelingslanden en dit zou de beschikbaarheid vna producten voor de EU-verwerkers en consumenten beïnvloeden. Verplichte jaarlijks econtroles moeten behouden worden in een risico gebaseerde aanpak om het vertrouwen van de consument in het biologische systeem te waarborgen. En heel belangrijk: wij dringen er bij de Raad op aan om de technische correctheid van de teksten te waarborgen - aangezien dit een grote invloed heeft op het vermogen van de nationale overheden, certificeerders en bio-exploitanten om de regels te kunnen toepassen."
Publicatiedatum: