Miscanthus in de kippenuitloop geoogst
Er zijn kort na elkaar, voor collega-pluimveehouders, twee bijeenkomsten rondom miscanthus georganiseerd op het bedrijf van Wijnand van de Mheen in Terschuur. Monique Bestman van Louis Bolk Instituut doet verslag: "Tijdens de eerste bijeenkomst kon je zien hoe het gewas er aan het eind van de winter bij staat en hoe de kippen het gebruiken. Dankzij de miscanthus lopen de kippen helemaal tot achterin de uitloop. Kippen die goed naar buiten gaan, verenpikken minder. De kippen van van de Mheen waren 70 weken oud en zagen er erg goed uit. Ook worden er minder of geen watervogels, die vogelgriepvirus bij zich kunnen dragen, gezien in uitlopen die beplant zijn."
Nieuwe scheuten zijn alweer zichtbaar in het veld van Wijnand van de Mheen.
"Op de tweede bijeenkomst, afgelopen vrijdag 10 april, werd de miscanthus van twee bedrijven geoogst en in balen geperst: 50 balen van ruim 300 kilogram van ongeveer 2,5 hectare. Een deel van de miscanthus gaat als strooisel gebruikt worden in de opfokstal en de legstal van van de Mheen. Het andere deel wordt als brandstof gebruikt. Enkele stroken miscanthus zijn intact gelaten, zodat de kippen hun beschutting niet helemaal kwijt zijn. De nieuwe scheuten waren alweer zichtbaar en binnen een maand zal het gewas weer flink uitgegroeid zijn. De komende jaren zal de opbrengst naar verwachting nog verder toenemen."
Strooisel van miscanthus.
"Miscanthus kan tot eind april, begin mei aangeplant worden. Bij biologische teelt, moet je rekenen op 50 uur onkruidbestrijding per hectare in het eerste jaar, 40 uur in het tweede jaar en daarna steeds minder."
Op 23 april en 6 mei zijn er nog twee bijeenkomsten rondom de beplanting in de kippenuitloop.
Voor meer informatie: www.bomenvoorbuitenkippen.nl