Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Forse boete voor wie zijn zonnepanelen niet aangeeft
Maar de helft van de nieuwe zonnepanelen in Vlaanderen wordt bij de netbeheerder aangegeven. Dat meldt De Zondag. Volgens de sectorfederatie geven veel mensen de panelen niet meer aan uit vrees voor nieuwe belastingen. Het afgelopen half jaar zijn in Vlaanderen meer dan 1.000 installaties met zonnepanelen in gebruik genomen. Dat zijn er ongeveer evenveel als in dezelfde periode vorig jaar. De sectorfederatie vermoedt echter dat de helft van die nieuwe zonnepanelen niet is aangegeven. Vroeger kregen eigenaars van zonnepanelen nog groenestroomcertificaten en die vormden een extra stimulans om de panelen aan te geven. "Die incentive is sinds begin dit jaar weggevallen", zegt Alex Polfliet van PV Vlaanderen. "En dan zijn er ook mensen die vrezen dat als ze een installatie aangeven, ze in de toekomst opnieuw belast zullen worden zoals dat met de netvergoeding het geval was. Het is misschien deels uit onwetendheid, maar in feite zouden de installateurs zeer goed moeten weten dat die installatie wel degelijk moet worden aangegeven." De aangifte is nodig omdat netbeheerders, om storingen te voorkomen, moeten weten wie waar stroom op het net zet. Wie zonnepanelen niet aangeeft, riskeert een boete tot 25.000 euro.