"In later stadium biologisch vlees leveren voor de stad"
MRIJ-runderen herstellen historische cultuur rond Breda
Op grond van Staatsbosbeheer wordt een kudde runderen opgebouwd die ingezet kan worden voor het beheer van natuurterreinen in en om de stad. Emiel Anssems van StadgoedLandgoed BV spreekt over het herstellen van de historische cultuur in de gebieden rond de stad. "In de Vuchtpolder streven we naar het verbeteren van het leefgebied voor weidevogels. In de nabijheid van de stad proberen we burgers ongedwongen kennis te laten maken met de landbouw en natuur in en rond de stad. Zo maken we buitengebieden weer aantrekkelijk."
De 5 koeien zijn op dit moment drachtig. De kudde wordt medio mei uitgebreid met hopelijk 5 kalfjes. "Het is een beginfase, in een later stadium kan de kudde biologisch vlees leveren voor de stad", vertelt Maas. De runderen zijn onderdeel van een programma om het ras terug te laten keren in Nederland.
StadgoedLandgoed BV is gespecialiseerd in biologisch agrarisch beheer en natuurbeheer van gebieden in en om stedelijke omgeving. Ook van de onderneming is Michiel Maas, hij kan meer vertellen over het ras runderen. "De kenmerken van de dieren zijn de witte bef en sokken, de diep rode kleur en ze zijn vriendelijk van aard. Ze zijn daarom geschikt in een gebied waar mens en dier vaak samen zijn."
Met de inzet van de kudde wordt er op natuurlijke wijze weidebeheer gepleegd. "In plaats van mechanisch te maaien grazen de koeien hier nu. Deze laten andere vegetatie ontstaan waardoor er weer andere vogels en dieren op dit gebied af komen en de diversiteit aan grassen en kruiden toeneemt."
De Brandrode runderen horen bij het Maas-Rijn-IJssel(MRIJ)-veetype dat in het rivierengebied werd gefokt. "De koeien zijn winterhard maar gaan in november naar hoger gelegen delen of de stal in", aldus Maas.
Bij de wei komen bordjes met informatie over het runderras en een verwijzing naar de wijze van biologisch beheer in en om de stad.
Bron: BredaVandaag