Naar verwachting zullen in 2020 twee op de drie mensen aan overgewicht lijden. De aandacht voor gezonde voeding neemt toe, zo ook in de horeca. Om consumenten beter te informeren over de gezondheid van hun eten, kunnen horecaondernemers op de menukaart hier een indicatie van geven. Dit wordt menulabeling genoemd. Het heeft tot doel het bewustzijn van de consument te vergroten en het maken van een gezonde keuze te vergemakkelijken en te stimuleren.
Onderzoek
Het onderzoek van de studenten beoogt een methodiek aan te reiken voor de toepassing van menulabeling voor de horecaondernemer. Per restaurant wordt de voedingswaarde van de gerechten uitgerekend. Deze wordt gecategoriseerd met een label en op de menukaart worden de gezondere keuzes zo op eenvoudige wijze aangegeven. Na de onderzoeksperiode wordt per restaurant bekeken of er een verschil is te zien in het aantal bestellingen van gezonde gerechten na toepassing van menulabeling, ten opzichte van de voorgaande periode.Horecaondernemers gezocht
De studenten zoeken momenteel nog deelnemende horecaondernemers in de omgeving van 's-Hertogenbosch. Van de deelnemende horecaondernemers wordt het volgende verwacht:- Deelname aan een enquĂȘte over menulabelingsmethoden
- Inzage in de recepturen op de menukaart voor het berekenen van de gezondheidsscore;
- Ter beschikking stellen van de horecaonderneming voor de uitvoer van het onderzoek op locatie.