Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinieren met WC-rolletjes

Arno van der Valk tuiniert volgens het principe 'weinig tijdsinvestering, maximale oogst'. Hij heeft de onderstaande tip op de website van BioBudget geplaatst. Hij vertelt hoe hij WC-rolletjes gebruikt om plantjes in voor te zaaien.

Tuinieren (in de winter) met WC-rolletjes

Tuinieren is vooruitzien. In dit geval door de hele winter WC-rolletjes te sparen. Vroeger deed ik dat als knutselmateriaal voor de kleuterschool. Nu om plantjes in voor te zaaien. De rolletjes zijn goedkoop, altijd bij iedereen voorhanden en door te zaaien in rolletjes heeft iedere plant zijn eigen wortelkluit. Zo voorkom je verstrengeling en breuk van wortels en daardoor een groeistop bij het uitplanten.

Wat je kan voorzaaien in wc-rolletjes?

Ik gebruik de WC-rolletjes-methode voor wat grotere zaden zoals biologische peulen, erwten, lathyrus, (sperzie)bonen, maïs en niet te vergeten tuinbonen. Tuinbonen komen als eerste in aanmerking om te worden voorgezaaid. Het zijn taaie rakkers die de lente inluiden als daar verder nog helemaal geen tekenen van zijn. Tuinbonen kunnen tegen vorst en doen het prima op verschillende grondsoorten. Als je ze 1 februari voorzaait, heb je half maart stevige planten.

De kunst is natuurlijk om voldoende WC-rolletjes te sparen (en van anderen te krijgen). Heb je te weinig rolletjes? Snij ze doormidden. Plant dan je plantjes uit als ze twee of drie paar blaadjes hebben.


In vijf stappen zaaien in wc-rolletjes

Hoe je zaait in WC-rolletjes? Nou, dat is nogal simpel:
  • Je vult de rolletjes het handigst door ze in een bak of zak met (pot)grond van beide kanten tegelijk te vullen. Zo mors je nauwelijks.
  • Zet de rolletjes in een zaaibak, een lage kartonnen doos zoals een doorgeknipte melkpak, of in een afhaalbakje.
  • Zorg ervoor dat de grond er niet te los in zit.
  • Leg in ieder kokertje een zaadje. Evenveel grond er bovenop als het zaadje dik is.
  • Geef water en wacht…

Wanneer kunnen de plantjes de aarde in?

Hebben de plantjes twee of drie paar blaadjes, zet ze dan met kokertje en al in de grond. Voordeel is dat de wortel helemaal intact blijft. Het kokertje verteert vanzelf. Je kunt ook de rolletjes openmaken en de inhoud met plantje en al in een groter potje of de aarde overzetten.

Tip: wees niet té scheutig…

Sommige enthousiaste voorzaaiers hebben last van beschimmelde WC-rolletjes. Ik ook. Dat betekent dat het vocht niet voldoende weg kan en je rolletjes te nat zijn. Je loopt de kans dat je zaden gaan rotten. Netjes water geven in het rolletje en niet ernaast, is de remedie. Niet te vaak water geven helpt ook: om de dag of twee dagen is genoeg.

Bron: BioBudget
Publicatiedatum: