BD-melkveehouders Jan en Connie Rutte:
"Leerzaam om mee te doen aan Collegiale Toetsing"
Collegiale Toetsing - 17 december 2013
Voor BD-boeren zijn er bepaalde regels om gecertificeerd te worden. De certificering regelt Stichting Demeter. Daarvoor wordt je als bedrijf jaarlijks gecontroleerd door Skal. Dat is het orgaan wat de controles regelt. Er komt dan een controleur die alles op jouw bedrijf bekijkt, voornamelijk de administratie. Daar ben je dan meestal wel een paar uurtjes zoet mee. Nieuw was een paar jaar geleden de Collegiale Toetsing. Tot nu toe was dat vrijblijvend. In de toekomst wordt dat waarschijnlijk ook gebruikt bij de certificering. De Collegiale Toetsing is, ons inziens, een soort studiegroep. Er komen een paar boeren bij elkaar en er is iemand die dat begeleid. Wij doen daar dus ook al een paar jaar, zolang het er al is, aan mee. Afgelopen week startte ons groepje. Drie boeren dus en een begeleider. Deze eerste keer kwamen ze bij ons.
Een boer kwam uit de Flevopolder van de Zonnehoeve en de ander kwam uit Sijbekarspel. Degene van de Zonnehoeve was daar verantwoordelijk voor de tuinderij. De ander had een zorgboerderij met zorgcliënten die daar 24 uur per dag, 7 dagen per week verblijven. Zij hebben een tuinderij met klein fruit zoals aardbeien, frambozen en allerlei soorten bessen. Dus wij waren de enige melkveehouders.
We begonnen met kennismaken bij een bakkie koffie. Daarna ging Jan met hen het landbouwpad af. Bedoeling is dat je dan de plekken laat zien die voor jou speciaal zijn. Het land met alles wat daarbij hoort is voor ons bedrijf heel belangrijk en dat willen we dan ook graag laten zien.
Juist ook in de derde polder zitten op dit moment, eigenlijk de hele winter door, ontzettend veel smienten, kievieten en ja ook ganzen. Er zitten wel groepen van enkele honderden smienten daar in het land en ook vooral in de sloot. En ook van de andere vogels zijn het grote groepen, als ze dan opvliegen is dat een heel mooi gezicht. Het is dus niet alleen in het voorjaar dat er veel vogels zijn, in de winter zijn er ook veel, alleen andere soorten.
Terug op de boerderij liet hij de potstal zien waar de melkkoeien staan en daarna de schuur met de kalfjes. Bedoeling is dat de anderen zich een beeld vormen over jouw bedrijf en over jou als boer. Toen was het zo'n beetje etenstijd en gingen ze naar binnen. Bij een broodje en een glas van onze overheerlijke biologisch-dynamische melk werd er verder gepraat. Dat ging dan voornamelijk over hoe de anderen ons bedrijf zien en naar wat er in hun ogen anders of beter zou kunnen. Ze vonden bijvoorbeeld dat we meer moeten laten zien wat we doen. Door bijvoorbeeld een bord aan de weg te zetten of een kunstzinnig object. Ook meer gebruik maken van organisch materiaal was een idee en ja, daarover zijn we al in gesprek met organisaties. Maar dat gaat allemaal erg langzaam. Verder vonden ze wel dat wij ons bedrijf op een bijzondere wijze voeren. Jan zegt altijd, ik ben gewoon boer, maar volgens deze andere boeren is dat echt BD.
Bij de Collegiale Toetsing horen ook zelfevaluatieformulieren. Gezamenlijk hebben we die doorgenomen en al deze voorgaande punten kwamen aan bod. Deze formulieren worden dan weer opgestuurd naar Stichting Demeter. Al met al is het leerzaam om hier aan mee te doen. Andere mensen hebben namelijk toch een andere kijk op jou bedrijf, juist als ze zelf in een andere tak van het boerenbedrijf bezig zijn. De volgende keer is de bijeenkomst bij de boer in Sijbekarspel, we zijn benieuwd.
Voor meer informatie: www.zuiverzuivel.nl