Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Zou mooi zijn om meer met lokale boeren te kunnen gaan samenwerken"

De Leckere: 'Utregse' bieren met een goed verhaal

Joke van der Leij en Marie-Jeanne Bisscheroux van Eerlijke Kost hebben het onderstaande artikel over de Utrechtse biologische speciaalbierbrouwer De Leckere gepubliceerd:

Utregse bieren met een goed verhaal
Speciaalbieren met namen als Witte Vrouwen, Paulus en Crom Hout. Gebrouwen met uitsluitend biologisch gecertificeerde ingrediënten. Naar oude en nieuwe recepten van bevlogen brouwmeesters. De allereerste biologische speciaalbierbrouwerij van Nederland heet De Leckere en is gevestigd in de Meern in de Utrecht.

Brouwerij De Leckere is in 1997 opgericht door vrienden met een passie voor bier én smaak. "Lekkere speciaalbieren brouwen met uitsluitend biologische ingrediënten, dat was het uitgangspunt", vertelt Marijn van der Zwaag, medewerker Marketing & Communicatie bij De Leckere. "Smaak en kwaliteit stonden én staan nog steeds centraal. En als echte Utregse brouwerij hebben we natuurlijk een speciale band met deze stad."

Van Paulus tot pils

Marijn: "Het eerste biologische bier dat De Leckere op de markt zette was een witbier: De Leckere Potverdikkie. Al snel volgde De Leckere Witte Vrouwen, een witbier waarvan de naam is ontleend aan de witte habijten van de nonnen uit de 12e-eeuwse Utrechtse abdij van de Witte Vrouwen. Verder hebben we nog Paulusbier, gebrouwen naar een Middeleeuws bierrecept uit de Utrechtse Paulusabdij. En Crom Hout, een speciaalbier met een frisse geur en roostertonen, vernoemd naar de oude Utrechtse brouwerij 't Cromhout. Ons huidige assortiment bestaat uit negen verschillende soorten, zowel lichte als zware speciaalbieren. Sinds 2009 brouwen we ook pils."


De nieuwe look van De Leckere.

Hoge kwaliteitseisen

In 2001 verhuisde de brouwerij naar het huidige pand in De Meern. Sinds 1997 is ook brouwmeester Pim Bosch betrokken bij De Leckere. "Alle bestaande bierrecepten zijn met zijn komst verder doorontwikkeld en gestandaardiseerd", vertelt Marijn. "We brouwen nog steeds met uitsluitend gecertificeerde biologische ingrediënten. Met respect voor mens en natuur. We hebben Duitse, Nederlandse en Belgische moutleveranciers waar we erg tevreden over zijn. Onze hop komt uit Duitsland. Maar voor de toekomst zou het mooi zijn als we meer met lokale boeren kunnen samenwerken."

Eigentijds

Sinds 2007 is De Leckere een onderdeel van Odenwald Organic, Home of True Taste. Marijn: "We werken hard om de positie en identiteit van de brouwerij verder te versterken. De Leckere anno nu is een eigentijdse brouwerij. Wij brouwen onderscheidende, karakteristieke, en vooral heel erg Leckere bieren voor de hedendaagse genieter. Bij die identiteit past ook de Longneck, trendy bierflesjes voor in het uitgaansleven of op het terras. En onze nieuwe huisstijl die we oktober 2013 introduceerden. 'Anders zijn dan andere' is de boodschap die wij met onze nieuwe huisstijl willen uitdragen. En dit 'anders zijn' komt natuurlijk ook tot uitdrukking in de bieringrediënten van onze speciaalbieren. Zo blijven we ons vernieuwen. Zodat iedereen met trots kan genieten van de bieren van De Leckere!"

Voor meer informatie: www.deleckere.nl

Bron: Eerlijke Kost
Publicatiedatum: