Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jonge varkensboer vertelt over omschakelingsproces naar biologisch

Eerste videoblog De Toekomst van ons Voedsel: Vlees

Vandaag presenteert Het Eetcafé de eerste aflevering van de videoreeks De Toekomst van ons Voedsel. In de samenwerking tussen YFM en NAJK draait het om wat ons verbindt: de toekomst van ons voedsel. En dit verbindt de organisaties niet alleen, het is ook onze gemeenschappelijke zorg. De toekomst van ons voedsel is namelijk in gevaar. Het aantal jonge boeren is schrikbarend laag: slechts 4% van de boeren of tuinders in Nederland is jonger dan 35 jaar en de vergrijzing neemt in rap tempo toe.

De eerste aflevering van deze nieuwe serie videoblogs draait om 'verjonging'. Europa heeft om de jonge boer te ondersteunen namelijk maatregelen aangekondigd. Jonge boeren kunnen een extra toeslag krijgen op de reeds bestaande premie die zij krijgen per hectare land en hulp bij het doen van investeringen na de bedrijfsovername. De jonge boeren Bas en Ilse Antonissen in de eerste aflevering van deze videoblog laten zien waarvoor zij het doen: liefde voor hun vak en passie voor het bedrijf. Zij willen graag boer kunnen worden, zijn en blijven. Bas woont en werkt op het varkensbedrijf van zijn ouders dat in omschakeling is naar biologisch.



In de hervorming van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid vecht NAJK daar keihard voor. Nederland kan bijvoorbeeld jonge boeren, ook na 2015, via een soort 'Jonge Landbouwersregeling' steunen door hun te helpen bij hun investeringen. Met deze regeling worden de zware financiële lasten die horen bij het 'boer worden' iets verlicht. Jonge boeren kunnen zich daardoor blijven ontwikkelen en hun ambities waar maken. Deze regeling maakt het mogelijk dat de agrarische sector ook echt het voedsel van de toekomst kan gaan maken.

De komende drie weken neemt het Eetcafé je elke week in een nieuwe aflevering van De Toekomst van ons Voedsel mee naar het platteland. De akkerbouwer, melkveehouder en tuinbouwer: binnen elke sector zet een kritische burger voet aan wal. Gezamenlijk gaan de jonge boeren en burgers op zoek naar de uitdagingen waar de landbouw voor staat en de verbeteringen die de komende jaren noodzakelijk zijn voor een beter voedselsysteem.

In de onderstaande eerste aflevering gaat ambtenaar Lizette van Dijk onder meer op bezoek bij Bas Antonissen. Hij woont in Rucphen bij zijn ouders op de boerderij. "We zijn dit jaar ons bedrijf aan het omschakelen naar een biologische varkenshouderij. Ik wil ook graag bijdragen aan het dichten van de kloof tussen de boer en de burger." In de video spreekt hij onder meer over de jonge landbouwersregeling. "Ik vind het heel interessant om van Bas te horen wat nou de beweegredenen zijn om wel of niet een overschakeling te maken van gangbaar naar biologisch", aldus Lizette.

De Toekomst van ons Voedsel: Vlees from Het Eetcafé on Vimeo.

Lees meer hierover op www.heteetcafe.eu.

Publicatiedatum: