Edith Lammerts van Bueren bij de peenzaadteelt van Bingenheim.
Niek, Michiel en Edith zijn eerst naar BD-boerenbedrijf Dottenfelderhof in de buurt van Frankfurt am Main geweest. Dit bedrijf is 120 hectare groot. Er zijn een landwinkel en restaurant op het terrein te vinden en men kan er een opleiding volgen. Tevens zijn er een aantal boeren op het bedrijf actief in de veredeling van onder meer graan, kool, peen en pastinaak.
Edith geeft aan dat ze de studiereis zelf georganiseerd hebben en dat er bewust voor gekozen is om niet specifiek bij een aardappelveredelingsbedrijf op bezoek te gaan. "We vonden het vooral leuk om eens te kijken hoe andere bedrijven de veredeling van biologische zaden aanpakken. Hoe financieren zij de projecten bijvoorbeeld? Dit was al met al erg leerzaam."
Een kijkje bij de graanveredeling van Dottenfelderhof. Links Niek Vos, Michiel Vos en Dieter Bauer. En vanaf rechts Hartmut Spiers en Edith Lammerts van Bueren.
Op de tweede dag van de studiereis is een bezoek gebracht aan Bingenheim Saatgut. "Voor dit bedrijf teelt een kring van 80 biologische telers ieder voor één of meerdere gewassen zaden. De geoogste zaden worden door Bingenheim Saatgut geschoond, gekeurd en verpakt. Dit zaad wordt deels aan volkstuinders en deels aam professionele biologische telers verkocht. Per pakje komt één euro ten goede aan het fonds van de veredelaars. Ook is de vereniging Kultursaat actief op dit bedrijf. Dit is een kleine kring van zo'n 20 telers die zelf aan de slag zijn gegaan met veredeling. Ik vond het ontzettend inspirerend om eens een kijkje te mogen nemen bij deze bedrijven. Het is leuk om te zien hoe anderen met de veredeling van biologische zaden omgaan."
Het winnende team bij biologisch zaadteeltbedrijf Bingenheim.
Niek's Witte erg populair
Uiteraard hadden de Nederlandse bezoekers een presentje bij zich voor de Duitse collega's. "We hadden wat zakjes Niek's Witte bij ons. Bingenheim Saatgut bleek nog geen aardappelen in haar assortiment te hebben en besloot tot onze verrassing meteen om pootgoed van deze Bionica-aardappel aan het assortiment toe te voegen."Edith vertelt dat de populariteit van Niek's Witte het afgelopen jaar fors toegenomen is. "De afzet is erg goed gegaan. Het pootgoed is onder meer veelgevraagd in Ierland, Engeland en Zweden. Ook gaan de consumptieaardappelen steeds vaker naar Nederlandse supermarkten."
Voor meer informatie: [email protected]