Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Zo'n 250 hectare bomen is alsnog verloren gegaan")"

Groei bio-appel- en perenbomen ligt op schema

Tholen - Harmen Peters van Biofruit (en Prisma, de Koepel telersvereniging groot en kleinfruit) heeft vooralsnog een goed gevoel over het aankomende biologische appel- en perenseizoen. "Over het algemeen gaat het eigenlijk best goed in de boomgaarden met biologische appelen en peren. Vooral in de polder is de zetting van de vruchten toch aardig op peil. Dit ondanks een moeilijke bloeitijd, hoorde ik van Wim Stoker van Smilefruit", zo geeft Harmen Peters vanuit zijn eigen boomgaard in Lobith aan. "Het eenjarige hout lijkt wel veel last te hebben gehad van de kou. De rest van de appelen zijn druk aan het ruien." In Noord-Holland is het volgens hem wel nog even afwachten. "Daar lijken de bomen er minder goed aan toe te zijn."
 
Harmen vertelt dat de peren ook goed groeien. "We verwachten dan ook niks extreems meer en denken dat de oogst van een normaal niveau zal zijn. Wel houd ik een slag om de arm, het is immers nog vroeg in het seizoen. In juli hebben we pas meer zekerheid. Het is in ieder geval te hopen dat de hagel dit jaar achterwege blijft. En vervolgens willen we dat de supermarkten goed aan de gang gaan met de verkoop van ons biologische fruit."
 

Actuele foto's van de peren bij bio-fruitteler William Pouw.

De bio-fruitteler moet tot zijn spijt ook aangeven dat een groot aantal bomen verloren is gegaan. "Zo'n 250 hectare aan bomen is na vorig jaar alsnog verloren gegaan. Het gaat hierbij vooral om gangbare bomen. Dit is het gevolg van het koude voorjaar in 2012. Het leek goed te gaan, de bomen liepen uit, maar bleven vervolgens toch achter in groei. Dit is erg zonde." Het is noodzakelijk om nieuwe bomen aan te planten. "Voordat daarvan geoogst kan worden zijn we zo weer vijf jaar verder."
 
Harmen verwacht dat de Nederlandse biologische fruittelers kunnen gaan profiteren van een mindere aanvoer vanuit het buitenland. "Het lijkt er op dat de oogst in Italiƫ en Zuid-Duitsland tegen zal gaan vallen, en de overzee aanvoer Daardoor is de markt waarschijnlijk leeg wanneer in Nederland de nieuwe oogst begint. Het ziet er dus vooralsnog goed uit. Als het aanbod tegenvalt, zal prijs dit misschien kunnen compenseren."

Voor meer informatie: Harmen Peters, 06 22794901, [email protected], www.biofruit.info.