Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kansen in teelt eiwithoudende planten

Regionale herkomst diervoeders blijkt belangrijk voor Duitse bio-consument

Een studie in Duitsland toont aan dat bio-consumenten over het algemeen bereid zijn om meer te betalen voor dierlijke biologische voedingsmiddelen als de dieren zijn gevoerd met regionale voeders. Dit is een kans voor regionale eiwithoudende gewassen en de verhoging van de zelfvoorzieningsgraad.

Vanaf 2015 mogen bio-veehouders hun dieren volgens de EU-bio-richtlijnen enkel nog biologisch voer voorschotelen. Voor herkauwers zijn deze regels nu al van toepassing. Voer voor varkens en pluimvee mag nog vijf procent niet-biologische grondstoffen bevatten.

Deskundigen verwachten dat voornamelijk eiwitrijke diervoeders een knelpunt zullen zijn. Dit omdat de teelt van eiwitrijke planten niet rendabel is in Duitsland. Om deze trend te stoppen zijn experts op zoek naar manieren om de teelt van eiwitrijke planten aantrekkelijk te maken.

Wetenschappers aan de universiteit van Kassel hebben daarom onderzocht of consumenten bereid zijn om meer te betalen voor voedsel dat geproduceerd is op basis van regionale diervoeders. Hiervoor zijn ongeveer 600 mensen geïnterviewd.

De respondenten bleken over het algemeen bereid om hier meer voor te betalen. Met name de term 'Futter aus der Region' blijkt een belangrijk argument. De bereidheid om hier meer voor te betalen was significant hoger dan voor vergelijkbare producten die het label 'Futter aus Deutschland' bevatten.

Belangrijk blijkt ook dat de diervoeders vrij zijn van genetisch gemodificeerde ingrediënten.

De wetenschappers zijn het erover eens dat er verdere maatregelen nodig zijn om het verwachte tekort aan eiwitrijke-bio-voeders te verminderen. Er is ook een voorlichtingscampagne nodig om de consument bewust te maken van de kwestie 'Herkunft von Biofuttermitteln'.

Bron: Proplanta
Publicatiedatum: