"Wat voor bio-wijnboeren telt is de zorg voor hun producten"
Sommelier Kerim Helaut gaat voor biologische wijnen
Belg.be: Van waar komt de interesse in wijnen, Kerim?
Kerim Helaut: Het is eigenlijk de spreekwoordelijke paplepel in combinatie met een uit de hand gelopen hobby. Vader was maître d’hôtel, altijd goed eten op tafel gecombineerd met lekkere wijnen. En op een dag wil je daar meer over weten.
Belg.be: Zo zijn er zovelen, maar daarom start je nog geen zaak?
Kerim Helaut: Dat is waar. Maar na een tijdje ga je op ontdekking bij wijnboeren. Je gaat je al lezend verdiepen in de wijncultuur. En op een dag dringen vrienden aan om eens een informele degustatie te houden. En voor je het weet is de kar aan het rollen en wil je nog meer weten. En schrijf je je in voor een cursus. Zo gaat dat. Van het een komt het ander, het smaakt naar meer en je komt terecht aan de Université du Vin in Frankrijk en krijg je een diploma van Sommelier-Conseil.
Belg.be: Wat uit de hand gelopen dus?
We schieten beiden in een diepe lach...
Belg.be: En dan kiest een mens voor Bio-wijnen?
Kerim Helaut: Ah ja, waarom niet? (lacht) Een combinatie van een ethisch-economische keuze samen met, en vooral, de keuze voor gezonde en vooral lekkere wijnen. Door mijn bezoeken aan wijnboeren viel me al snel op hoe moeilijk het was om een afspraak met een bioboer te maken. Logisch achteraf: die mensen hebben nauwelijks tijd om mensen te ontvangen. Ze moeten zich met hun wijn bezighouden.
Belg.be: Is daar dan zo een groot verschil met de 'gewone wijnen'?
Kerim Helaut: Wat voor hen telt is de zorg voor hun product. Niet in de eerste plaats de winst die ze daarmee maken. Alhoewel dat natuurlijk ook belangrijk is. Maar bij hen sluit het een het ander niet uit. Terwijl grote(re) bedrijven gaan voor maximale winst en proberen de natuur naar hun hand te zetten met allerlei technische en chemische middelen, kiezen bioboeren bewust voor een lagere productie en meer zorg voor wat ze maken. De keuze voor geen pesticiden, geen kunstmatige meststoffen en geen of zo weinig mogelijk artificiële toevoegingen betekent vooral harder werken.
Belg.be: Bio-wijnen zijn voor veel mensen toch nog onbekenden. Zijn die wel even lekker, vragen veel wijndrinkers zich af?
Kerim Helaut: Het resultaat is vooral lekkere wijn. Dat is wat telt (cfr. de slogan op mijn website: 'de enige goede wijn is de wijn die jij lekker vindt'). En dat is hoe het begon: tijdens degustaties kwam ik vaak terecht bij biowijnen. Ik vond ze de lekkerste wijnen. Ik vroeg me af hoe dat kwam. En maakte van die zoektocht mijn eindwerk voor de opleiding sommelier.
Kerim Helaut, de Wijnadviseur, schreef zijn eindwerk in het academiejaar 2010 – 2011 voor het verwerven van de titel 'Sommelier-Conseil' geschreven in opdracht van de Vlaamse Wijnacademie en l' Université du Vin de Suze-la-Rousse. We mogen dus zeggen dat hij niet zomaar een wijnmannetje is. Een kenner om U tegen te zeggen. Maar dat hoort Kerim niet graag. Hij is en blijft vooral zichzelf, de volkse spontane jongen, zoals we hem al jaren kennen.
Voor meer informatie: www.dewijnadviseur.be
Bron: Belg.be