Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Boek 'Mode voor Morgen. Duurzame kleding in Nederland' verschijnt 1 november

Is de inhoud van uw kledingkast al eerlijk? Geproduceerd met respect voor mens, dier en milieu? De wereldwijde aandacht voor duurzaamheid is ook in de mode-industrie merkbaar. Consumenten, producenten en verkopers proberen op allerlei manieren hun steentje bij te dragen zodat ook de komende generaties nog plezier aan mode kunnen beleven. De jonge Driebergse trendanalist en schrijfster Lynsey Dubbeld heeft over de initiatieven een boek geschreven, 'Mode voor Morgen. Duurzame kleding in Nederland', dat op 1 november in de winkel verschijnt. Op 25 oktober zal zij ter gelegenheid van de landelijke Fairtrade-week bij Boekhandel Jacques Baas haar boek toelichten en deelnemen aan een debat over de zin en onzin van fairtrade keurmerken.

Dubbeld (1975) studeerde filosofie en wetenschap- en techniekstudies. Na een loopbaan in de wetenschap schoolde ze zich om tot trendanalist, tekstschrijver en journalist. Als freelance trendanalist en tekstschrijver volgt zij sinds 2005 de ontwikkelingen in (duurzame) mode en schrijft ze daarover artikelen en opiniestukken voor diverse kranten en (online) tijdschriften. Daarnaast is ze redacteur mode bij de Krant van de Aarde en expert over duurzame kleding bij Club Green.

"Honderd procent duurzame mode bestaat niet, maar kleine veranderingen kunnen al verschil maken", vertelt Dubbeld. "Bij duurzaamheid komt veel kijken en veel partijen spelen een rol. Denk aan modewereld, bedrijven, modeacademies, overheid, vakbonden. Op alle niveaus worden veranderingen doorgevoerd. In Nederland ontstaan bijvoorbeeld veel labels met het oogmerk van duurzaamheid. Dat vind ik een interessante ontwikkeling. Er gebeurt veel om mode te verduurzamen en mensen weten dat niet. Daarom wilde ik graag dit boek schrijven, om alle ontwikkelingen in kaart te brengen en aan te geven dat ook wij als consumenten verschil kunnen maken. Niet alleen door andere kleding te kopen, maar bijvoorbeeld ook door aankoop van minder kleding of door kleding te hergebruiken."

In het journalistieke boek met veel foto's, tips en adressen neemt Dubbeld een kijkje achter de schermen in de wereld van duurzame kleding en geeft ze antwoord op de vraag wat er in Nederland op dat gebied gebeurt en waar je als consument op kunt letten. In de vorm van interviews met Nederlandse pioniers gaat ze nader in op vijf aspecten van de ecomode: milieukeurmerken, eerlijke productie, recycling, rol van de consument en slow fashion.

"Als je je duurzaam wilt kleden, kun je ook in Driebergen goed terecht", merkt Dubbeld op. "Je vindt vindt hier volop tweedehandskleding (Krinloopwinkel, 1-eurowinkel, de merkkleding aan de Van Rijckevorselstraat), fairtrade- en bio-katoen (Wereldwinkel en Hema), maar ook ketens die aandacht besteden aan eerlijke productiemethoden (Takko) of gebruik van minder verpakkingsmateriaal (Zeeman)."

Met haar boek tracht Dubbeld het suffe imago van groene kleding te nuanceren en hoopt ze dat 'groene' kleding gewoon zal worden. Het volgende project waarmee ze aan de slag wil is diervriendelijke mode. "Dieren zijn in de mode vaak inspiratiebron, maar ook slachtoffer. Hiervoor is nog weinig bewustzijn. Ik denk niet aan een boek, maar eerder een expositie. Beelden zeggen zoveel meer", besluit Dubbeld.

Op www.modevoormorgen.nl is een voorproefje van het boek te zien, met foto's, tips en voorbeelden. Zie ook Dubbelds blog op tomorrowswardrobe.blogspot.nl.

Bron: Nieuwsbladdekaap
Publicatiedatum: