Boer Jeroen Konijn van Natuurlijk Genoegen (links) kreeg de gasten van het Boergondisch feestmaal op de knieën, zoekend naar de dynamische aspecten van de boerderij. Boergondisch feestmaal zondag 9 september jongstleden. Foto: Dick Boschloo
De twee Boergondisch feestmalen ter ere van 75 jaar BD werden sfeervol geserveerd in het ruime middenpad van de sfeervolle stallen van zowel Hoeve Biesland als van Natuurlijk Genoegen, met naast de bezoekers de herkauwende koeien. Tijdens de rondleiding over de boerderij gingen de gasten op zoek naar de dynamische aspecten van de boerderij. Veehouder Jeroen Konijn van Natuurlijk Genoegen kreeg zijn gasten op de knieën: ijverig zochten ze naar klaverplanten waar aan de wortels de wortelknolletjes te zien zijn. In die wortelknolletjes binden bacteriën stikstof uit de lucht, onmisbaar voor de biologisch-dynamische boer.
Op 22 september aanstaande is het laatste Boergondische feestmaal dat speciaal in het teken staat van 75 jaar BD op tuinderij Land & Boschzigt. Land & Boschzigt is een van de oudste biologische bedrijven van ons land: sinds 1949 worden hier op biologisch-dynamische wijze groenten, fruit en bloemen gekweekt. Tuinder Sijmen Brandsma gaat met de gasten op zoek naar de dynamische aspecten van zijn bedrijf. De vruchtbare zandgrond van Land & Boschzigt leent zich voor een scala aan gewassen: asperges in het voorjaar, en daarna de slasoorten, boontjes, wortelen, bieten, suikermaïs, pompoenen. De mooie tuin met historische muur, kas en geurige kruidentuin vraagt om een rondwandeling. Bezoekers genieten ook van de bloementuin rondom de winkel en van een kopje koffie in de serre. Gasten op Land & Boschzigt dineren in de Serre op de tuinderij, vlak naast de bloeiende bloemen en weelderig groeiende groenten. Het menu van chef-kok Pauline de Jong is nog een seizoensverrassing, maar natuurlijk is er een vegetarisch alternatief mogelijk.
Data en tijden
Boergondisch feestmaal SPECIAL 75 jaar BD! Land & Boschzigt: 22 september 2012. Kosten 50 euro inclusief welkomstdrankje en rondleiding door tuinder Sijmen Brandsma, exclusief overige drankjes. Reserveren is een vereiste en kan via www.vaneigenerf.nl.Het Boergondisch feestmaal is een initiatief van de biologische boeren, Stichting Van Eigen Erf en het Netwerk Biologische InfoCentra. Het Boergondisch feestmaal is gericht op duurzaam consumeren, het vergroten van bewustzijn over de oorsprong van voeding en het verbinden van 'smaak, authenticiteit en regionaliteit' met producten van de biologische boer(in) uit eigen regio. Alle informatie over het Boergondisch feestmaal, de boerderijen en de reserveringsmogelijkheden zijn te vinden op www.vaneigenerf.nl.
Ruim 5000 mensen waren de afgelopen vijf jaren op verschillende boerderijen door heel Nederland te gast, kregen een rondleiding van de biologische boer en schoven aan voor een rijk gedekte oogsttafel. Ook bedrijven boekten een Boergondisch feestmaal als exclusief arrangement voor een jubilaris, afscheid of juist om een speciale groep klanten te fêteren.