Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Ik vind het een kwalijke zaak dat dit zo eenzijdig naar buiten gebracht wordt"

WUR-onderzoeker Wijnand Sukkel niet eens met visie Dijkhuizen op intensieve landbouw

Tholen - Onderzoeker duurzame voedselsystemen ir. Wijnand Sukkel is het niet eens met zijn bestuursvoorzitter dat alleen intensieve landbouw de wereld kan voeden. "Dijkhuizen vertegenwoordigt net als Rabbinge een stroming binnen WUR. Een grote groep Wageningers, van de bovenste tot de onderste laag, heeft toch een wat andere kijk op de toekomst van de landbouw. Ik vind dat ook het andere geluid van Wageningen UR naar buiten gebracht moet worden."

Wijnand vindt de vergelijking van Dijkhuizen met Usain Bolt wel mooi. "De huidige gangbare landbouw is inderdaad als Usain Bolt. Bolt is een sprinter met een super prestatie op de korte afstand, maar na een paar honderd meter uitgeput. Zo is het ook met de huidige gangbare landbouw. Nu hoogproductief, maar over 50 jaar zijn mondiaal de bodems en de voorraden uitgeput. En dan kunnen we zeker geen 9 miljard mensen voeden. Ik zou net als Bionext liever kiezen voor een tienkamper met een groot duurvermogen."

Productieverschillen

Volgens de onderzoeker duurzame voedselsystemen is het huidige wereldvoedselprobleem geen productieprobleem maar vooral een politiek en economisch probleem. "Wanneer je naar een groot deel van de wereld kijkt, zie je dat de productie van biologisch voedsel wel degelijk hoger kan liggen dan met de huidige aanpak. We zien ook voor Nederland in een aantal experimenten de productieverschillen tussen de gangbare aanpak en de biologische aanpak veel kleiner worden. Dit heeft vooral te maken met een veel duurzamer beheer van de bodem. Biologische landbouw of een moderne vorm daarvan kan ook voorzien in de wereldvoedselbehoefte, maar dan wel op een betere, meer eerlijke manier."
 

Lange termijn

Binnen de intensieve landbouw wordt het woord duurzaamheid totaal anders gebruikt dan binnen de biologische landbouw, volgens Wijnand. "Gangbare landbouw focust zich op economie, voedselproductie en de laatste tientallen jaren ook op het terugbrengen van milieuvervuiling. Dat doet de biologische landbouw ook, maar met daarbij veel meer oog voor lange-termijn-duurzaamheid, het voorkomen van uitputting van voorraden en voor de sociaal-maatschappelijke aspecten die meespelen bij duurzaamheid, zoals eerlijke handel, respect voor elkaar en gezondheid."
 

Agro-ecologisch

Wijnand Sukkel denkt een manier te weten waarop beide werelden elkaar kunnen omarmen. "Veel biologische principes, zoals bodembeheer, zouden kunnen worden toegepast binnen de gangbare landbouw. En dat kan weer prima samengaan met de modernste technieken die gebruikt worden in de intensieve landbouw. Over en weer kunnen we veel van elkaar leren. Ik ben dus voor de dialoog. Die kan volgens mij gevoerd worden binnen de kaders van wat 'agro-ecologische landbouw' genoemd wordt. Van daaruit zouden we volgens mij op zoek moeten gaan naar een gezamenlijk startpunt voor de oplossing van dit probleem."

Voor meer informatie: [email protected]