Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Bijzondere groenten leveren ons net wat meer op"

De Kleine Hoeve: zorgboerderij middenin Bredase nieuwbouwwijk

Tholen – Stadsboerderij De Kleine Hoeve is middenin de Bredase nieuwbouwwijk de Haagse Beemden te vinden. De Kleine Hoeve is een kleinschalige zorgboerderij waar mensen met een beperking wonen en werken. Belangrijk is dat ze affiniteit hebben met het boerenleven. In de dagbesteding werken mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, maar ook mensen met een burn-out en een niet-aangeboren afwijking. NSWAC en Ostara zijn verantwoordelijk voor de groepsbegeleiding.

Klik hier om de fotoreportage bij De Kleine Hoeve te bekijken.



Het idee kwam van Jan en Ellen Nieuwstraten en Cisca Smaling. "We liepen daar al sinds 1997 mee rond en de gemeente gaf in 2004 aan dat deze boerderij leeg zou komen te staan. Vervolgens heeft het nog wel even geduurd voordat het zover was", licht Cisca toe. In 2005 was de zorgboerderij echt een feit.

Cisca doet haar werk met veel plezier en het meest dankbare voor haar is dat haar enthousiasme met anderen mag delen. "Mijn werk is echt mijn hobby, het draait voor mij om de mensen." Ze ziet de mensen echt groeien tijdens hun verblijf op De Kleine Hoeve. Volgens haar draait het op De Kleine Hoeve om het creëren van een gemeenschapsgevoel. "We bootsen de situatie na van een boer met knechten die een gezin vormen. Dat lukt erg goed."

Op De Kleine Hoeve wordt op bedrijfsmatig niveau tuin- en akkerbouw bedreven. Het vee moet vooral voor de sfeer op de boerderij zorgen. Cisca geeft leiding aan Ostara, het kleine landbouwbedrijf op De Kleine Hoeve. "Ostara regelt de 24-uurszorg. Op deze manier kunnen we dit onder eigen regie houden. Dat is een bewuste keuze.” Zelf is Cisca veel in de groentetuin te vinden, ze begeleidt de medewerkers bij de groenteteelt. Toen ze begon wist ze nog niks af van groenten telen. “Het eerste jaar liep ik nog met een boekje door de tuin. Ik had toen nog evenveel verstand van groenten als de gemiddelde consument in de supermarkt. Inmiddels heb ik al veel bijgeleerd en weet ik beter wat ik fout doe."

Klik hier om de fotoreportage bij De Kleine Hoeve te bekijken.


Slangenradijs, één van de bijzondere groentesoorten die gekweekt worden op De Kleine Hoeve.

Op De Kleine Hoeve worden vooral speciale en verrassende groenterassen geteeld. "Denk bijvoorbeeld aan rode spruiten, pastinaak, gele, witte en paarse radijs, zeekool, aspergesla, slangenradijsjes en palmkool. Deze groenten gaan vrijwel allemaal naar Ecoville, dat gespecialiseerd is in bijzondere groenten. En deze bijzondere groenten leveren ons ook net wat meer op. De meerwaarde van het product zit hem in de unieke omgeving, zo middenin de woonwijk en de speciale producten, niet in het feit dat de groenten door mensen met een functiebeperking geteeld worden. De radijsjes moeten gewoon goed en duurzaam zijn. Als ze gekocht worden omdat ze door gehandicapten worden geteeld, laat ze dan maar liggen!"


'De Walnoot'

Wonen en werken

Een opvallende verschijning op het terrein is de schuur waarin tien medewerkers wonen. De bouw van 'De Walnoot' is in februari 2011 voltooid. In het gebouw zijn tien studio's met een gemeenschappelijke ruimte en twee woningen (voor de boeren/begeleiders) opgenomen. "De ontwerpers hebben zich laten inspireren door Canadese graanschuren. De bijnaam De Walnoot is een geuzennaam, verzonnen door een buurtbewoner die tegen de bouw was. Hij gaf aan dat het al erg genoeg was dat er iets gebouwd wordt, maar dat het nou ook nog zo'n stomme walnoot moest zijn, ging hem echt te ver."

Klik hier om de fotoreportage bij De Kleine Hoeve te bekijken.

Voor meer informatie:

Cisca Smaling
De Kleine Hoeve
Burgstedreef 2
4822 ZA Breda
076 5493312
[email protected]
www.dekleinehoeve.nl