Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Miljoenenschade voor bio-telers, producent lijkt oplichter

Duitse biologische groenten en fruit verontreinigd door plantversterkingsmiddel Vi-Care

Diverse Duitse biologische telers hebben hun groenten en fruit onbewust verontreinigd met het niet toegestane middel DDAC (Dide- cyldimethylammoniumchlorid). Dit bleek in het Amerikaanse plantversterkingsmiddel Vi-Care te zitten, zo meldt Agrarheute.

De besmetting is aan het licht gekomen na een analyse van het 'Bundesamts für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit (BLV)'. Vi-Care van de Amerikaanse fabrikant Citrex blijkt meer dan het wettelijk toegestane niveau 0,01 mg/kilogram van DDAC (Dide- cyldimethylammoniumchlorid) te bevatten. Daardoor zijn de producten niet meer verhandelbaar.

De 'Bund für Ökologische Lebensmittelwirtschaft (BÖLW)' schat de schade op zo'n vier tot vijf miljoen euro. Van sommige kleine bedrijven komt het voortbestaan zelfs in gevaar. De verdere verhandeling van het betreffende plantversterkingsmiddel is inmiddels verboden door BVL. BÖLW is van plan om een rechtszaak tegen de Amerikaanse fabrikant aan te spannen.

Producent lijkt oplichter

Volgens BÖLW is de producent niet bereikbaar. De website is ook niet toegankelijk en het lijkt dus om een oplichter te gaan. Aangezien er geen statistieken beschikbaar zijn over het gebruik van plantversterkingsmiddelen in Duitsland, kan de gehele omvang van de schade nog niet worden geschat.

Taz.de meldt dat uit navraag bij de firma MBM in Nettetal, dat Vi-Care sinds 2009 op de Duitse markt verhandelde, is gebleken dat sinds vorig jaar juni ongeveer 3.000 liter Vi-Care verspreid is onder ongeveer 30 tot 40 bedrijven.

DDAC

DDAC is een desinfectiemiddel dat als chemisch gewasbeschermingsmiddel in de conventionele siergewassenteelt wordt gebruikt.

Bron: Agrarheute
Publicatiedatum: