Frankrijk kleurt groen met een jaarlijkse groei van meer dan 20% in de biologische wijnbouw en een recordgroei van 39% in 2009. In 2010 vertegenwoordigden biologische wijnen 10% van de marktwaarde van alle biologische producten in Frankrijk. Zeventig procent van de 'biologische' wijnen is bestemd voor de export. Zeventig procent van de Franse bevolking is voorstander van 'bio-wijnen' uit respect voor de wijnproducenten en het milieu. De helft zegt er niet altijd aan te denken om biologische wijnen te kopen.
Nog een stapje verder
Steeds meer Franse producenten gaan nog een stapje verder en gaan over op de 'biodynamie'. Deze wijnboeren kiezen ervoor kwaliteitswijnen te produceren die authentiek en typerend zijn voor hun terroir. Ze koesteren het leven (flora en fauna) in de bodem van hun wijngaard en de natuurlijke omgeving. Ze maken hun eigen 'dynamische' compost op basis van planten en kruiden. Ook volgen ze de aanwijzingen van de kosmische kalender, die is gebaseerd op de stand van de planeten.De labels
De Fédération Nationale Interprofessionnelle des Vins de l'Agriculture Biologique (FNIVAB) houdt zich bezig met de biologische wijnbouw in Frankrijk. De erkende en bekendste labels voor gecertificeerde bio-wijnen zijn het label van de FNIVAB en het AB-label van Ecocert. Voor de biodynamie zijn er twee erkende labels: Biodyvin en Demeter.Bron: Franse wijnen-bulletin - Editie 2 - Sodexa Nederland