Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederland kleurt duurzaam door Rio aan de Maas

Al voor de opening was de bijeenkomst Rio aan de Maas op woensdag 30 mei trending topic, met ruim duizend deelnemers en een Twitterbereik van meer dan 1 miljoen. Bij Rio aan de Maas in de Van Nelle fabriek in Rotterdam werden de krachten gebundeld van bestuurders, burgers, ondernemers en ngo's in hun gezamenlijk streven duurzame ontwikkeling in Nederland een stap verder te brengen. De drie pijlers van duurzaamheid – groen, sociaal en economisch – kwamen hier samen en deelnemers gingen aan de slag om een (eigen) duurzaam idee of initiatief te concretiseren of te versterken. Het programma bruiste van diversiteit en daadkracht. Vele prominente duurzame denkers en doeners, waaronder de Prins van Oranje, hadden een actieve rol.


Prins van Oranje en voorzitter Nationaal Platform Rio+20 (Louise Fresco) in gesprek met jongeren tijdens Rio aan de Maas.

In haar openingstoespraak zei Louise Fresco, voorzitter van het Nationaal Platform Rio+20, dat naast technologische ontwikkeling, duurzaamheid alleen een stap verder komt door groen beleid en het mobiliseren van mensen. Ook volgens gastheer en burgemeester Aboutaleb gaat het om duurzaamheid met kracht overdragen op burgers. De stad Rotterdam is daar een goed voorbeeld van. Peter Bakker, tegenwoordig voorzitter van de 'World Business Council on Sustainable Development' bekrachtigde dit later nog eens: "We weten dat we iets moeten doen, we weten wat we moeten doen maar nu moeten we het ook doen! Ik zet in op de steden, daar moet het gebeuren", aldus Bakker. Hij richtte zijn boodschap nadrukkelijk aan ondernemers, burgers en lokale politici. Van de landelijke politiek verwacht hij weinig.

De Prins van Oranje, zeer betrokken bij het thema, ging in op de samenhang van de drie essentiële levensbronnen: "Voedselzekerheid is onmogelijk zonder waterzekerheid. Waterzekerheid is onmogelijk zonder energiezekerheid. Het zijn drie zijden van een driehoek, met politiek en emotie daar tussenin. Het is deze samenhang die centraal zou moeten staan bij het denken over een leefbare toekomst voor onze aarde, bijvoorbeeld straks in Rio."

Rio aan de Maas was de slotbijeenkomst van het Nationaal Platform Rio+20 en liet zien dat duurzaamheid leeft in Nederland! Het Nationaal Platform Rio+20 is een netwerkorganisatie met deelnemers uit diverse maatschappelijke organisaties, netwerken en bedrijven in Nederland die willen bijdragen aan de transitie naar een groene economie, in Nederland en wereldwijd.
Publicatiedatum: