Verslag werkplaats 'Duurzaam boer blijven door biologisch ondernemen'
Melkveehouders snuffelen aan bio-werkwijze
Bij de nieuwe jongveestal
Centraal hierbij stond de vraag per ondernemer. Voor de meeste ondernemers was dit de vraag of het financieel aantrekkelijk is om naar biologisch om te schakelen. Daarnaast bleek regelgeving voor een aantal melkveehouders een vraagstuk. Door in tweetallen aan de slag te gaan met deze individuele vraag is geprobeerd om een antwoord te vinden. Hierbij heeft men elkaar uitgebreid ondervraagd om ze elkaars kansen en belemmeringen boven tafel te krijgen. De ondernemer, het eigen bedrijf, de markt en de omgeving zijn daarbij belangrijke factoren. Om de ondernemers wat extra bagage mee te geven waren er inleidingen over de randvoorwaarden om biologisch te kunnen boeren en over kringloop denken.
Boeren leren van boeren
Na de lunch was er een rondleiding over het gastbedrijf van Maatschap Lankhorst. Frank Lankhorst liet zien dat je met een intensiteit van 20.000 kilogram melk per hectare prima biologisch boer kunt zijn. Door met een biologisch akkerbouwer voer en mest uit te wisselen realiseert hij een sluitende kringloop. Als laatste onderdeel van de dag gaven twee marktpartijen, te weten FrieslandCampina en Rouveen, aangegeven welke mogelijkheden er zijn op afzetgebied. Maurits Steverink gaf namens de Task Force marktontwikkeling biologische landbouw aan dat er structurele vraag is naar biologische producten.
Jongvee in alle kleuren
Aan het eind van een intensieve de dag is een eerste balans opgemaakt. De deelnemers hebben gesnuffeld aan de biologische melkveehouderij. Er bleven nog wat vragen onbeantwoord die in een mogelijk vervolg opgepakt gaan worden.
Kijkje in de koeienstal
De belangrijkste boodschap van deze dag is, dat naast het rekenen aan de kosten en meeropbrengsten van omschakelen, ook de vraag zeer relevant is welk concept bij jou en je bedrijfsomstandigheden past op de langere termijn. Meer extensief en gericht op graslandproductie en bodem, kringlopen en het dier, zijn aspecten die bij een biologische bedrijfsvoering meer aandacht hebben. Binnen de melkveehouderij dient gekozen te worden, niet kiezen wil zeggen dat gekozen is voor kostprijsleiderschap in de wereldmarkt. Ondernemende melkveehouders wachten niet af maar kiezen.
Voor meer informatie: Goaitske Iepema, projectleider