'Der Vorkoster' gaat op onderzoek uit
Sla gezond?
In eerste instantie merkt de kok al op dat de biologische kropsla meer beschadigingen had, waardoor deze er niet zo fris uit zag. In het vervolg van de aflevering gaat hij zelfs naar het hoofdkantoor van Alnatura. Dit om persoonlijk te vragen waarom de bio-sla die hij gekocht heeft uit Italië afkomstig is. Na lang proberen kwam het antwoord dat slechts vijftig procent van de benodigde biologische sla in Duitsland geteeld kan worden.
Vanaf 34:45 in de aflevering komt de biologische teelt aan bod en wordt het vraagstuk over de pesticiden beantwoord. De biologische sla scoort over het algemeen beter dan de de conventionele tegenhanger. Alleen in de kant-en-klare bio-salade trof hij iets verontrustends aan. Hierin werd namelijk schimmel aangetroffen. Het bacteriële gehalte bleef onder de limiet, maar er werd een waarschuwing gegeven over het schimmelgehalte
Freitag legt dit feit vervolgens bij de leverancier neer. Deze reageert met de opmerking dat de betreffende sla waarschijnlijk niet goed gekoeld is. Ze hebben de filiaalleider hier op gewezen. En hij krijgt antwoord op zijn vraag over de geïmporteerde sla: Deze wordt deels geïmporteerd om een jaarronde levering te garanderen.
De volledige aflevering is hier te bekijken.