Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Ik ben 40 jaar te vroeg geboren"

Wens van Piet van den Boom vervuld met bezoek aan Duits Fleckviehbedrijf

Het jongvee van Harm van de Laar staat op het bedrijf van Piet van den Boom. Oom Piet verzorgde het jongvee altijd uitstekend. Eerst waren het Holsteinpinken met een prima genetische aanleg. Er kwamen zelfs enkele stiermoeders uit voort.

De laatste jaren kwamen er steeds meer Fleckvieh kruislingen bij het jongvee. Nu is de omschakeling naar Fleckvieh volledig gerealiseerd. Oom Piet verzorgde ook de 'Fleckies' uitstekend, totdat dit vanwege een ziekte niet meer mogelijk was. Wat bleef was de wens van oom Piet om eens in Duitsland een goed Fleckviehbedrijf te bezoeken. Deze wens ging onlangs in vervulling.

Op donderdag 22 september vertrok het gezelschap onder leiding van Piet van den Boom naar het bedrijf van de familie Moulen in Alpen (bij Wesel in Duitsland). Franz Josef Moulen heeft de Nederlandse nationaliteit, maar is geboren en getogen in Duitsland. Met vrouw en twee kinderen runnen ze een melkveebedrijf met 60 melkkoeien. Vroeger was Franz Josef een enthousiast Holsteinfokker. Maar nadat hij al een tijdje het gevoel had dat hij een andere weg in moest slaan, nam hij in het jaar 2000 de definitieve beslissing: een volledige omschakeling naar Fleckvieh door middel van inkruisen. De kritiek van zijn collega's op deze beslissing was stevig, zeker toen kort daarna de BSE-crisis uitbrak. "Rundvlees is straks niks meer waard en jou Fleckvieh kruisingsvee wordt je in de toekomst aan de straatstenen niet meer kwijt", was het oordeel van de deskundigen. Maar Frans Josef zette door en ging verder met het inkruisen van Fleckvieh en zie hoe anders de voorspellingen van destijds uitkwamen.

Toen op donderdag 22 september de Nederlandse delegatie het bedrijf van de familie Moulen bezocht waren dit de technische gegevens van de veestapel:

  • 60 melkkoeien variĆ«rend van 50% Fleckvieh tot 94 procent Fleckvieh.
  • Melkproductie gestegen tot actueel 10.914kg melk met 3.85 procent vet en 3.48 procent eiwit
  • Tussenkalftijd gedaald tot 384 dagen
  • Afgelopen jaar werden 23 afgekalfde gebruiksvaarzen en enkele slachtkoeien verkocht. De gemiddelde opbrengstprijs was 1875 euro per dier.
  • Op dit moment worden de gebruiksvaarzen die niet nodig zijn voor vervanging, verkocht voor 2000 euro per stuk. Ondanks de hoge prijs, overtreft de vraag het aanbod.
  • De stierkalveren worden op veertien dagen rechtstreeks aan een stierenmester verkocht. Opbrengstprijs per stierkalf: 300 euro.

Deze 8e kalfs BFG Randydochter heeft bijna 100.000 kilogram melk gegeven. Op dit moment geeft de koe 60 liter per dag.

Tijdens de rondleiding op het bedrijf werden de kalfjes, het jongvee en de koeien bekeken. Overal werd een uitgebreide toelichting bij gegeven en het voerrantsoen werd tot in detail besproken. Hoogtepunt was de bezichtiging van de melkveestapel. We keken onze ogen uit en ook oom Piet genoot zichtbaar. Wat een sterke en melkrijke koeien zagen we daar! Tot slot werd oudste koe gepresenteerd. Dit was een 8e kalfs BFG Randydochter die bijna 100.000 kilogram melk had gegeven. Op moment van bezichtiging gaf de koe 60 liter daags.

De conclusie van oom Piet was: "Ik ben 40 jaar te vroeg geboren", en neef Harm van de Laar kan met een goed gevoel verder gaan met de veredelingskruising door Fleckvieh.

Bron: Fleckviehkoeien.nl
Publicatiedatum: