Volgens de Rabobank kunnen de problemen alleen worden opgelost als alle grote partijen in de keten samenwerken en streven naar een verdubbeling van de productie op duurzame wijze. Alleen dan is er in 2050 genoeg voedsel beschikbaar voor de wereldbevolking, die dan met 50 procent gestegen zal zijn tot negen miljard. De boeren hebben straks echter slechts de helft aan water, landbouwgrond, fossiele brandstoffen en meststoffen beschikbaar.
De bank ziet heil in innovatie in de landbouw en in het verder afbouwen van exportbelastingen op landbouwproducten. Dit zou een productie op de 'efficiƫntste locaties en op de efficiƫntste manier' mogelijk maken. Boeren moeten ook meer geld gaan krijgen voor hun productie, denkt de bank. "Daarvoor zijn vrije handel en eerlijke verdelingsafspraken nodig en daarvan is nu nog lang geen sprake."
Overheden zullen steeds vaker de levering van grondstoffen voor voedsel gaan regelen om hun burgers te kunnen voeden. Volgens de bank gaat de schaarste, als die na 2025 nog voortduurt, steeds meer geld kosten. Volgens een eerder rapport van de bank kampen bij ongewijzigd beleid en het uitblijven van omvangrijke investeringen grote delen van de wereld over twintig jaar naast voedselschaarste ook met waterschaarste. Vooral omdat de voedselwereld op een niet-duurzaam spoor zit.
Biodiversiteit
Volgens de wereldvoedselorganisatie FAO biedt vooral een biologische landbouw mogelijkheden. Het levert ook meer biodiversiteit op. De Voedselen Landbouworganisatie van de Verenigde Naties heeft in 24 landen in Afrika bij 114 projecten onderzoek gedaan naar biologische landbouw. Na verloop van tijd kan de opbrengst volgens de onderzoeken verdubbelen.Met gangbare landbouw en het gebruik van kunstmest is dit niet te realiseren, meldt de FAO. Volgens deskundige Bertus Buizer, directeur van Buizer Advies in Leeuwarden, wordt de bodem met gangbare landbouw en het gebruik van kunstmest uitgeput. "Met kunstmest voeg je vooral stikstof, kalium en fosfaat toe aan de bodem. Dat geeft eerst hoge opbrengsten. Maar je put er al snel natuurlijke microvoedingstoffen mee uit. Gevolg: na een paar jaar daalt de opbrengst."
Bron: Friesch Dagblad