Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Straks kan men bovenop de stal naar binnen kijken"

Sleept EKOVAR ook de tweede prijs in de wacht?

Tholen – Op 28 juli heeft EKOVAR in Schagen de prijs voor de mooiste modderpoel van Nederland in de wacht gesleept. "Hier zijn we heel trots op. We werden verrast door het telefoontje dat ze de prijs na het weekend kwamen uitreiken", vertelt Ruud Wennekers. Hij geeft aan dat ze leuke reacties hebben gehad. "We hebben een pak kaarten ontvangen, e-mailtjes en bossen bloemen."


Ruud en Jan Wennekers tonen de trofee voor de mooiste modderpoel

De varkens hebben erg veel ruimte op het bedrijf in Schagen. Ze beschikken over een groot stuk grasland naast de schuren. "Ze hebben hier wel extreem veel uitloop. Dit levert altijd een mooi plaatje op vanaf de dijk. Er staan dan ook zeer regelmatig mensen te kijken."


Uitzicht over de 'modderpoel' vanaf de dijk
 

Ontwerp innovatieve varkensstal

Er breekt een spannende tijd aan. Donderdag 22 september zal namelijk blijken of EKOVAR de verkiezing voor de meest innovatieve varkensstal zal gaan winnen. Dit is een initiatief van vijf provincies en de Regiegroep van de Uitvoeringsagenda Duurzame Veehouderij. "Een architecte heeft een stalontwerp gemaakt en onze stal behoort tot de zes genomineerden." De stal zal overigens hoe dan ook gebouwd worden, of EKOVAR nu wint of niet.


Linksonder de huidige stallen. Rechtsboven hebben toch wat varkens besloten hun middagdutje te onderbreken

De nieuwe stal moet niet alleen aan de wettelijke eisen voldoen, maar ook nog eens in het landschap passen. Dit is volgens Jan erg goed gelukt. "De stal wordt aan het zicht onttrokken, en het is een dijkstal, wat mooi bij de omgeving past. Ook de buren zijn erg blij met het ontwerp. Bezoekers kunnen straks op de stal lopen en door een koepel naar binnen kijken. Eerst wilden ze een wandelpad aanleggen, maar dit is toch een mooiere en veel innovatievere oplossing." Hij geeft aan dat het doel is om de varkens dichter bij de mens te brengen, het imago te verbeteren. "De koeien zien de mensen al wel in de wei, maar het varken staat toch wat verder van de consument af."


Het slechte weer trekt ook varkens niet aan. Bij aankomst liep er slechts één varken buiten

Toch geen koeien

EKOVAR is sinds 2005 gevestigd in Schagen. Daarvoor runde Ruud een biologische varkenshouderij in Den Helder. In Schagen is hij volledig opnieuw begonnen. In eerste instantie wilde hij koeien houden, maar toen kwam het melkquotum. "Daarop besloot ik toch voor varkens te gaan. Dit was een logische keuze omdat mijn ouder vroeger al hobbyvarkens hadden. Lastig was wel dat je het bedrijf toen niet meer mocht uitbreiden. Daarom heb ik de schuur meteen volgegooid met biggen."



In 1984 was Ruud al één van de eerste biologische varkenshouders in Nederland. "Ik had er ook echt het gebouw voor. En het biologische houderijsysteem is een stuk aangenamer voor de dieren. Hier hebben ze veel meer ruimte en in sommige varkenshouderijen krijgen de dieren niet eens daglicht te zien." Bij EKOVAR staan 114 fokzeugen en 800 vleesvarkens. Ruud runt het bedrijf nu samen met zijn vrouw Lida en zijn zoon Jan. Jan zal in de toekomst het stokje overnemen.

Voor meer informatie:

Lida, Ruud en Jan Wennekers
EKOVAR Wennekers
Westfriesedijk 1
1741 NP Schagen
0224 219845
[email protected]