Uniek project: biologisch Jersey zoogkalfsvlees
Biologische melkveehouder Sjaak Sprangers licht het project toe. “Op ons biologisch melkveebedrijf worden ieder jaar ruim twintig zuivere Jersey stierkalveren geboren. De kalveren zijn te klein voor de gangbare kalvermesterij. Ze vallen daardoor tussen wal en schip. Met dit project zorgen wij voor een verantwoorde bestemming voor de dieren. In een ruim strohok zoogt iedere pleegmoederkoe drie tot vier kalveren die onbeperkt melk bij haar kunnen drinken. Daarnaast hebben de kalveren onbeperkt beschikking over biologisch hooi en kuilgras. Antibiotica wordt niet gebruikt. Het is een gezonde en diervriendelijke manier van veehouden, de jonge en volwassen dieren kunnen maximaal natuurlijk gedrag vertonen."
Suzanne en Sjaak Sprangers bij de Jersey zoogkalveren op hun biologisch melkveebedrijf in Kaatsheuvel
Jacob Beeker over het resultaat van het project. "Het koeienras en deze manier van houden levert uitermate mals en smaakvol biologisch kalfsvlees op. Uit onderzoek blijkt namelijk dat Jersey-vlees als beste scoort in de Warner-Bratzler test. In deze test wordt op een objectieve manier de malsheid van vlees gemeten. Verder blijkt dat meerdere proefpanels de Jersey positief hebben beoordeeld vanwege de malsheid, sappigheid en smaak van het vlees."
Het kalfsvlees is beperkt beschikbaar vanaf half november 2011 maar is nu al te reserveren via de website www.biovleesbestellen.nl. Het vlees is zowel ingevroren als vers te bestellen. In de pakketten zit een mix van de verschillende soorten, van gehakt tot haasbiefstuk. Er kan per kilo besteld worden, de prijs van een pakket biologisch Jersey zoogkalfsvlees is 27,50 euro per kilo.
Voor meer informatie: Jacob Beeker, [email protected], 06 52034717, www.biovleesbestellen.nl.