Commerciële wijnbouw gaat zich verdiepen in waarschuwingssysteem tegen valse meeldauw
De commerciƫle wijnbouw in Nederland is zich met rasse schreden aan het professionaliseren. Dat geldt zowel voor het maken van wijn als voor de teelt van druiven.
In de teelt van druiven zijn valse meeldauw samen met grauwe schimmel (Botrytis) de belangrijkste ziekten in Nederland. De laatste jaren is gewerkt aan de ontwikkeling van een waarschuwingsmodel voor valse meeldauw in druiven. Er is inmiddels een experimentele versie beschikbaar. Het model geeft goed inzicht in hoe de ziekte zich ontwikkelt en wanneer bestrijdingen uitgevoerd moeten worden. Dat inzicht voorkomt overbodige bestrijdingen en draagt bij aan een duurzame wijnbouw. Ondanks het nog experimentele karakter van het waarschuwingsmodel, heeft een aantal wijnbouwers besloten om op eigen kosten alvast weerstations aan te schaffen en het model te gebruiken om met behulp van een adviseur bespuitingen te plannen. Met de doorstroom van onderzoek naar de praktijk is op deze wijze een start gemaakt.
Voor meer informatie: Bart Heijne, PPO van Wagenigen UR
Bron: BioKennis