Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Varkensbevrijdingsdag bij biologische varkenshouder Kees Scheepens
De varkens van de Oirschotse varkensboer Kees Scheepens konden woensdag hun geluk niet op. Hun eigenaar ontwikkelde samen met stichting Wakker Dier een speciale wroetwei waarin de dieren kunnen rondlopen en wroeten.
De Engelse Berkshire varkens konden woensdagmiddag samen met hun biggen naar buiten om hun nieuwe stekje te bewonderen. "Het is 'varkensbevrijdingsdag' voor mijn dieren. Ze wroeten in het zand, halen pieren uit de grond. Voor varkens is dit de meest ideale plek om op te groeien", aldus Scheepens.
In het weiland zijn verscheidene koepels gebouwd waar de zeugen en biggen kunnen schuilen. Als de kleintjes groot genoeg zijn om zonder hun moeder te kunnen, gaan ze naar een stal met stro en een uitloop naar buiten.
Biologisch is duurder
Nu de varkenshouder is overgestapt op biologische varkenshouderij, moet hij zich houden aan strengere regels. "Ik mag geen kunstmest gebruiken, geen bestrijdingsmiddelen en antibiotica wordt ontmoedigd." Biologisch varkensvlees is duurder in de supermarkten. Zijn consumenten wel bereid om daarvoor extra te betalen? "Het is duurder dan gewoon varkensvlees, maar als mensen het fijner vinden dat de dieren buiten kunnen lopen, moeten ze met hun mond stemmen.