"Omschakeling naar bio om hogere prijs te kunnen vragen"
Voor het eerst minder dan 1000 melkveebedrijven in Vermont
"Eerlijk gezegd ben ik verrast dat er niet meer bedrijven verloren zijn gegaan sinds de prijsdalingen", reageert Bob Parsons, landbouw-econoom van de University of Vermont Extension. "Ik denk dat deze cijfers een eerbetoon zijn aan het doorzettingsvermogen van de boeren in Vermont. Ze zijn echt van plan om ook op de lange termijn te overleven."
Volgens de 'Northeast Organic Farming Association' van Vermont zijn er nu meer dan 200 gecertificeerde biologische melkveebedrijven in de staat. "Dit zijn voornamelijk landbouwbedrijven die niet meer kunnen uitbreiden. Zij kunnen als biologische landbouwer toch de winst verhogen door een product te produceren dat zij tegen een hogere prijs kunnen verkopen", aldus Parsons.
"We zijn twee structuren aan het samenvoegen in Vermont", zegt hij. "Dit is een welkome trend", aldus Chuck Ross, landbouwsecretaris van Vermont. "Onze zuivelgemeenschap is aan het diversifiëren. En een gevarieerde economie is meestal een sterkere economie."