Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Reguliere bedrijf van mijn vader paste niet bij mij"

Bio-teler Aldo van Os heeft goed gevoel bij Naturelle

Met achttien jaar teeltervaring, waarvan zo'n tien jaar op biologisch gebied, achtte Aldo van Os de tijd rijp om voor zichzelf de beginnen. Op 2,5 hectare teelt hij sinds kort in IJsselmuiden ('vanwege de goede grond') biologische trostomaten en paprika. In de uitgebreide zoektocht naar een geschikte afzetorganisatie viel zijn keus op Naturelle, de biologische dochteronderneming van The Greenery. Sinds 1 april is Aldo lid van coöperatie Coforta. "De mensen van Naturelle bezorgen mij een goed gevoel."

"Ik kom oorspronkelijk uit het Westland, waar mijn vader een teeltbedrijf had en heel toevallig ook lid was van The Greenery", vertelt Aldo. "Al op m'n 22e maakte ik een persoonlijke keuze voor gezonde, biologische voeding. Het reguliere bedrijf van mijn vader, dat wel gewoon met reguliere gewasbeschermingsmiddelen werkte, vond ik daar niet meer bij passen."

Aldo, die midden jaren negentig ook zes jaar bij een grote biologische supermarkt werkte, deed de afgelopen vijf jaar ervaring op met biologische teelt op een bedrijf in de buurt van Emmen. Vorig jaar waagde hij de stap om een eigen teeltbedrijf op te zetten: Biokwekerij Aldo van Os. Voor het vermarkten van zijn producten sprak hij met diverse afzetorganisaties. "Adriaan jansen, aanbodmanager van Naturelle, kende ik al langer, maar ik ben verschillende keren bij naturelle langs geweest en heb van alles mogen zien. Uiteindelijk hield ik daar een goed gevoel aan over. Allemaal prettige mensen die echt hun best voor mij willen doen en graag wilden dat ik bij hen kwam. Ik ga er dan ook vanuit dat zij mijn product goed weten af te zetten."

"Naturelle weet dat ik in staat ben een product van een heel goede kwaliteit te leveren, dat wellicht geschikt is voor de strenge Engelse markt. Met biologische teelt kunt je, als je het goed doet, best een boterham verdienen. Daartegenover staat dat de risico's misschien wel twintig keer groter zijn dan in de gangbare teelt. Door er dagelijks mee bezig te zijn, een goed hygiëneprotocol en het op tijd uitvoeren van biologische bestrijding, hoop je plagen zoveel mogelijk buiten de deur te houden."

Bron: Coforta magazine
Publicatiedatum: