RFID-technologie zorgt voor accurate traceerbaarheid door de hele keten
Er worden inmiddels geavanceerde 'supply-chain'-technologieën ingezet in de hele sector. Zo wordt de RFID-technologie (Radio frequency identification) bijvoorbeeld al ingezet in de biologische rundvleessector. Hiermee kan de kwaliteit van het product en de naleving van de regelgeving voor de voedselveiligheid gegarandeerd worden. Australische biologische rundvleesproducenten voorzien individuele dieren met RFID, wat zorgt voor een snelle en accurate traceerbaarheid door de hele keten.
De technologie helpt biologische producenten ook bij de naleving van dierenwelzijnsregels. 'The Expert Committe on Organic Agriculture' (ECOA) en 'Animal Welfare Task Force' (AWTF) wil dat vee niet wordt gebrandmerkt, maar juicht het gebruik van alternatieve identificatiemethoden zoals 'RFID-tags' toe.
Biologische voedingproducenten, fabrikanten en hun wederverkopers kunnen dankzij de RFID-technologie eenvoudiger aan de internationale normen voor voedselveiligheid voldoen. Het helpt bij snelle identificatie en lokalisering van producten bij bijvoorbeeld een recall.
Met geavanceerde barcode- en RFID-technologieën kunnen producenten de lokale afkomst garanderen. Een aspect dat steeds belangrijker wordt in de sector.