Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Met dit programma kan een bedrijf concreet ethisch handelen"

Poppe Braam onder de indruk van doeltreffendheid EcoSocial-label

Tholen – Handelsbedrijf DO-IT wilde vijf jaar geleden de verkoop van biologische producten combineren met ethisch handelen. Daarom is DO-IT een samenwerking aangegaan met het Braziliaanse IBD. Hun EcoSocial-programma maakt deze combinatie mogelijk. "De boeren krijgen de juiste prijs betaald en een extra premie wordt lokaal aan projecten besteed. De EcoSocial-boeren krijgen ook een hogere prijs. De premies worden in overleg bepaald, er wordt geen centraal prijsinstrument gehanteerd. Dit is als je het mij vraagt ook geen realistische methode meer", licht Poppe Braam van DO-IT toe. Jurrien Roosien van DO-IT sprak vorige week vrijdag tijdens het in Amsterdam gehouden Sustainable Foods Summit over dit onderwerp.

EcoSocial draagt bij aan een continue verbetering van sociaal-ecologische omstandigheden. Het Braziliaanse IBD Certifications heeft het keurmerk in 2004 in het leven geroepen, biologisch en fairtrade zit er in geïntegreerd. "Dit is een erg logische combinatie, die in Nederland helaas nog niet heel breed wordt gedragen."


Vrouwenonderricht in India

Poppe benadrukt dat een bedrijf dat concreet ethisch bezig wil zijn, moet kiezen voor EcoSocial. "Het uitgangspunt is dat de lokale betrokken zoals boeren en medewerkers kiezen wat zij zouden willen veranderen. Welke problemen doen zich voor? Daar ga je dan gericht mee aan de slag. Het wordt echt per project bekeken. Bergvolkeren en sojaboeren hebben natuurlijk ieder heel andere wensen. Met EcoSocial kan men met veel minder geld effectief zijn."

Hij geeft als voorbeeld dat werknemers van één van de EcoSocial-projecten aangaven behoefte te hebben aan een groentetuin naast de fabriek. "Dit hebben wij voor hen gerealiseerd. Zij geven de planten zelf water en kunnen voordat ze naar huis gaan zelf hun groenten oogsten. Deze kunnen ze in hun maaltijden verwerken." Een ander uiterst simpel maar doeltreffend project is het maken van kleine betonnen dorsvloertjes, geen contact met de grond meer met als resultaat minder productverlies en minder kans op contaminatie. EcoSocial-projecten kosten daardoor weing, maar veranderen veel.


Dit dorp in Thailand beschikt dankzij EcoSocial over een watertank

DO-IT runt inmiddels al diverse EcoSocial-projecten. Onder meer in China (gierst, pijnboompitten, zonnebloemzaden en bonen), India (basmati rijst), Thailand (diverse soorten rijst) en Brazilië (sojabonen, rietsuiker). "De strenge controle is een belangrijk pluspunt. De IBD controleert of de beloften worden nageleefd. “De werkwijze is uitermate effectief. Van één euro, wordt 99 cent rechtstreeks in het project geïnvesteerd.”


Nieuwe landbouwmachines in Brazilië

Voor meer informatie:

Poppe Braam
DO-IT
Prins Hendrikweg 19
3771 AK Barneveld
0342 429051
[email protected]
www.organic.nl