Deze importactiviteiten zijn een gevolg van de groeiende belangstelling voor de (biologische) producten. "Wanneer er een paar mensen gek zijn op een bepaald artikel, is het leuk om hier een pallet van te importeren."
Matthijs toont de voorraad Arké in de opslagloods
Arké
De olijfolie van Arké is een heel speciaal product voor Matthijs. Deze wordt gemaakt van een bijzonder olijfras in het hart van Sicilië, de Nocellara-olijf. De plantage ligt op 600 meter boven de zeespiegel en de teelt profiteert van de mooie temperatuurverschillen. De grondsoort geeft de olijfolie volgens hem de speciale peperige smaak. "Ze sorteren daar nog op de ouderwetse manier. De olie wordt in een moderne faciliteit bewaard op 18 graden. "Bijzonder is dat de makers de olijfolie niet filteren, maar laten bezinken." Wanneer Matthijs de olie besteld, wordt de olie pas gebotteld. Zo vers mogelijk dus. Hij importeert deze olijfolie al sinds 2003.Hij handelt vooral in specialiteiten uit Italië. Daarvoor heeft hij contacten met meer dan dertig producenten uit voornamelijk Piemonte, Napels, Toscane en Sicilië. Hij verkoopt bijvoorbeeld ook biologische Limonchello uit Sorrento. En Matthijs is de enige in Nederland die de biologische olijfolie van Vila Stabbia uit Toscane verkoopt. Dit bedrijf wordt gerund door een Deense vrouw en op het terrein zijn diverse vakantieverblijven te vinden.
Ook Limonchello in bio-variant verkrijgbaar bij Smits Specialiteiten
Ook Franse producten behoren tot het assortiment. Sinds kort zijn bijvoorbeeld de tomatensauzen van Louis Martin verkrijgbaar. Hiermee is Matthijs tijdens de BioVak in aanraking gekomen. Het gaat om een naturelle tomatensaus, tomaat met basilicumsaus en bolognesesaus die in een kleiner potje zit. "De smaak is erg lekker. Ik merk dat veel van de klanten in de winkel het willen proberen."
Lekker staat voorop
Biologisch heeft niet specifiek meerwaarde voor Matthijs. Lekker staat bij hem voorop. "Het moet gewoon heel lekker zijn. Wij draaien het dus eigenlijk om. We zeggen ook altijd dat wij de lekkerste winkel zijn." Hij omschrijft de winkel als een totaalwinkel, waar mensen lekker kunnen rondsnuffelen op zoek naar delicatessen. In de winkel zijn ook de nodige producten te vinden die op een duurzame manier geproduceerd zijn. "Het productieproces van de kaas van Sjaak Mulder wordt bijvoorbeeld gerund op zonne-energie."Voor meer informatie:
Matthijs Smits
Smits Specialiteiten/DeliPetit
Frederik v.d. Paltshof 12
3911 LB Rhenen
0317 615563
[email protected]