De mensheid heeft in de loop van de geschiedenis duizenden soorten gewassen gecultiveerd en gegeten. Dat noemen we agrobiodiversiteit. Van de calorieën die we vandaag eten komt meer dan de helft van slechts een handvol gewassen, en van elk gewas loopt bovendien de diversiteit terug. De mensheid heeft in de loop van de geschiedenis duizenden soorten rassen gekweekt. Door de eeuwen heen is de veredeling en vermeerdering van zaad en pootgoed het werk geweest van miljoenen kwekers. Vandaag is de veredeling voor meer dan de helft in handen van 10 multinationals die een groot aantal octrooien bezitten, niet alleen op genetisch gemodificeerde gewassen, maar zelfs op natuurlijke genen.
Wat is het verschil tussen octrooirecht en kwekersrecht? Wat zijn de risico's van deze machtsconcentratie voor de agrobiodiversiteit, de innovatie en de voedselvoorziening op lange termijn? Moeten we kiezen tussen de multinationals, kleine kweekbedrijven en boeren/kwekers of is beleid mogelijk waarbij al deze spelers kunnen doorgaan met innoveren? Een belangrijke vraag voor Nederland - wereldspeler in zaad en pootgoed.
Vaak wordt gezegd dat transgene gewassen van vitaal belang zijn voor de wereldvoedselvoorziening in de toekomst. Hoe groot is dat belang?
Sprekers:
- Vandana Shiva, Onderzoeksstichting voor wetenschap, technologie en ecologie, India
- Bert Visser, Centrum voor Genetische Bronnen Nederland
Gespreksleider: Felix Rottenberg
Locatie: De Rode Hoed, Amsterdam
Catering: Eric van Veluwen
Aanvang 19.30-21.30 gevolgd door hapjes gerelateerd aan het thema.
Meer informatie en kaartverkoop: www.rodehoed.nl