19.30 uur in Rode Hoed, Amsterdam
Vanavond debat 'Gezond eten: voorlichten of sturen?'
Groenten en fruit zijn gezond. De meeste mensen eten er niet genoeg van. Wel eten we steeds meer bewerkte producten. Wat maakt de verleiding van hapklare snacks zo groot? Als de huidige voedingstrends doorzetten, wat zijn dan de gevolgen voor de volksgezondheid en de zorgkosten?
Vaak wordt gepleit door betere voorlichting, maar wie begrijpt de info op etiketten en de betekenis van allerhande logo's? De meeste burgers blijken zich sowieso weinig aan te trekken van voorlichting. Intussen groeit het verschil in aantal levensjaren en gezonde jaren tussen de hogere en lagere sociale klassen. Het voedingspatroon speelt hierin een belangrijke rol. Willen we de consument geheel vrij laten?
Of is het tijd voor actiever sturen? Bijvoorbeeld door gezonde schoolmaaltijden, differentiatie in verzekeringspremies of strengere reclamecodes. Misschien ook door edited choice in de supermarkt: zorgen dat er steeds minder ongezonde en onduurzame producten worden aangeboden, waartoe de Londense hoogleraar Tim Lang in de eerste debatserie opriep. Of is dat betutteling?
Sprekers:
Jaap Seidell, hoogleraar Voedingsleer VU
Teun Verheij, Albron (cateraar)
Dick Veerman, Foodlog en kijkofhetklopt
Gespreksleider is Felix Rottenberg, locatie: De Rode Hoed in Amsterdam. De catering wordt verzorgd door
Eric van Veluwen. Tijd: 19.30-21.30 uur, gevolgd door hapjes gerelateerd aan het thema.