Directeur CSO: Gevoel bepalend voor smaak
'Bio werkelijk gezonder? Nooit bewezen'
"Ik heb geen idee waarom biologisch geteelde producten lekkerder zouden moeten zijn dan gangbare", zegt Bob Cramwinckel, directeur van het Centrum voor Smaakonderzoek. Volgens hem zijn raseigenschappen vooral heel bepalend voor de smaak: teeltomstandigheden zijn slechts 'finetuning'.
Hij legt daarnaast uit dat smaak een subjectieve ervaring is. "Als ze weten dat de tomaten uit Italië komen, hebben mensen daarbij een bepaald beeld dat ervoor zorgt dat ze ze bij voorbaat al lekkerder gaan vinden. De mens proeft namelijk met zijn gevoel. Dat is de voorsprong die bio-producten kunnen hebben. Want wij hebben per definitie wel een goed gevoel bij een vriendelijke, niet-fabrieksmatige benadering van eten."
Het gevoel bepaalt volgens Cramwinckel van het CSO niet alleen de smaak, maar zelfs ook het effect op de gezondheid. "Als je tegen iemand zegt dat de paddenstoel die hij net heeft gegeten giftig is, gaat diegene zich ook echt ziek voelen. Wetenschappers zijn geneigd om vooral naar moleculen te kijken, maar gevoelens en ideeën hebben ook invloed op ons lichaam."
Bron: Sync