Belangrijkste criteria bij de selectie van de rassen waren:
* goede productie;
* goede gewasgezondheid, met name schurft;
* een lang afzetseizoen door goede bewaarbaarheid, in ieder geval tot april;
* goede smaak.
Smaakvol, stevig en sappig
Op dinsdag 31 augustus waren Nederlandse biologische pitfruittelers in Randwijk uitgenodigd om de onderzoeksresultaten van het project 'Nieuwe biologische fruitrassen' te bespreken met onderzoeker Bertus Meijer van PPO-Fruit en de begeleidingscommissie. De bomen van de geselecteerde rassen werden bekeken en besproken en men kon de vruchten van de oogst 2009 proeven van één van de appelrassen. Deze appels (onder ULO bewaard tot begin augustus 2010) bleken nog zeer goed van smaak, zeer stevig en sappig. Ook het uiterlijk van de vruchten was nog goed.Afstemmen Nederlandse en Duitse pilot
Van dit appelras zijn in de winter van 2011-2012 bomen beschikbaar voor het aanplanten van pilots. Omdat ook in Duitsland plannen bestaan om dit ras in een biologische pilot aan te planten is afgesproken de pilots tussen Nederland en Duitsland op elkaar af te stemmen. Daartoe organiseerde de studiegroep 'Nieuwe Rassen' van het bedrijfsnetwerk Fruitteelt en Druiventeelt half oktober voor geïnteresseerde telers een mini-excursie naar het Duitse Klein Altendorf/Ahrweiler. Raseigenaar, telers, voorlichting en onderzoekers hebben daar de teelt bekeken en informatie uitgewisseld.Vier Nederlandse pilots
Het streven is om in Nederland op vier locaties een pilot met dit appelras aan te planten. Er is een voorkeur voor aanplant op verschillende grondsoorten (zand, rivierklei, zeeklei). Verder wil de projectgroep telers begeleiden door voorlichting te geven vanuit kennis die is opgedaan in Randwijk en Ahrweiler.Contact informatie: Bertus Meijer, PPO van Wageningen UR
Bron: BioKennis