Cees is blij met de ontwikkelingen. "Er blijkt meer mogelijk dan we ooit gedacht hadden. Niet alleen qua opbrengst, maar ook hoe we omgaan met ziekten, kwaaltjes en andere problemen." Toch blijft bio voor hem een uitdaging. "De weerstand van de dieren is het belangrijkst. Iedere dag is anders. Je moet keuzes durven maken. Daar ben ik bio-boer voor geworden. Ik kan zo nog wel vijfentwintig jaar door."
"Mooi is dat landbouw nu op kwaliteit gericht is. Na de oorlog was dit wel anders. In andere landen nam de productie af, waardoor Nederland de kans kreeg om hierin te floreren. De intensieve veeteelt nam toe. Deze eenzijdige ontwikkeling vond ik maar saai."
Daarop besloot Cees om biologisch te gaan boeren. "Het kringloopprincipe sprak me aan. Ik was de eerste of tweede in Noord-Brabant." Zijn keuze leverde wel wat reacties op. "In mijn omgeving zeiden mensen dat ik binnen een paar maanden failliet zou gaan of dat ik mijn kinderen snel niet meer te eten zou kunnen geven." Het tegendeel bleek waar. "Fijn is dat velen van hen later erkend hebben dat ze het niet goed hadden gezien."
Geleidelijke groei
Groei is ook in de bio-landbouw noodzakelijk. Maar je moet de producten natuurlijk ook af kunnen zetten. Dit kan de infrastructuur niet altijd aan. Toch merk ik dat we op sommige punten hebben meegelift met de gangbare sector. Deze effiency-slag was heel hard nodig.” Hij vindt dat de markt zich positief ontwikkeld. "Nu is het zo dat een zuiveltekort juist boeren prikkelt om te schakelen."Één van zijn zoons, Guus, wordt zijn opvolger. De Dobbelhoeve houdt 75 koeien. "Wanneer Guus begint zal dit misschien toenemen naar 100/120. Ook willen we er een melkrobot bij."
Cees hield voorheen Holstein koeien. Deze is hij gaan kruisen met andere rassen om een meer no-nonsense koe te fokken. "Naar mijn mening waren de Holsteiners te kwetsbaar geworden omdat ze te veel op melkproductie zijn doorgefokt."
Boerderijwinkel
Het echtpaar runt ook een boerderijwinkeltje. "Het publiek is heel divers. Er komen veel ouderen die houden van de meer oorspronkelijke sfeer, maar ook vaak jonge ouders. Zij erkennen steeds meer het belang van goede voeding." Cees merkt dat de bio-consument beschikt over een bepaalde levensfilosofie. "En je bent voor de afzet toch afhankelijk van het gedrag van de consument."Voor meer informatie:
Cees van Roessel
De Dobbelhoeve
Molenhoefstraat 18
5071 RM Udenhout
[email protected]
www.dedobbelhoeve.nl