'Ieder element heeft een functie'
Nature & More-teler De Koning heeft primeur met biosloot
"Een biosloot is een simpele manier om de waterkwaliteit in de kassen te verbeteren en geschikt te maken voor de teelt van gewassen. In deze sloten wordt gebruik gemaakt van onder andere beluchting, beweging/stroming, zonlicht, plantengroei en waterfauna. Dit gebeurt in de vorm van een sloot die opgedeeld is in compartimenten, waarbij al het water wat gereinigd moet worden door deze compartimenten wordt gevoerd. Het uiteindelijke doel is niet om het water dood te ontsmetten, maar om schoon levend oppervlakte water te verkrijgen."
Het unieke aan de biosloot is dat ieder element een functie. "De planten onttrekken bijvoorbeeld het teveel aan nitraat en fosfaat. De beluchting verlaagd de hardheid en stimuleert het aƫroob bioleven. De watertrappen tussen de bassins zorgen er voor dat het zonlicht de niet UV bestendige organismen zoals ziekteverwekkers onderdrukt. Door het gebruik van slakken worden algen verder afgebroken en omgezet en het gebruik van roofvissen houdt de insecten populaties in het water onder controle."
Dit natuurlijke evenwicht maakt het water schoner en meer levendig. Door biologische activering van het bacterieleven ontstaat een natuurlijke ziekte-onderdrukking en reinigende werking vanuit het water.
Een biosloot is volgens Frank zo bijzonder omdat dit het enige systeem is dat uitgaat van opwaardering en niet van ontsmetting. "Het maakt dus levendig water, geen dood water zoals de meeste waterbehandelingen doen. Het systeem past dus erg goed bij een opbouwende filosofie."
Frank kwam op het idee om een biosloot te laten bouwen toen hij in contact kwam met Rene Jochems (van het bedrijf Groeibalans). "Hij maakte me er op attent op. Het klonk niet alleen erg eenvoudig, maar ook zeer logisch. Daarom was ik snel overstag. Toen wij met de nieuwe kas begonnen wisten wij al dat er ook een biosloot zou komen."
"Waarom andere glastelers het nog niet hebben weet ik eigenlijk niet. Wellicht is er bij gangbare glas telers toch wat minder besef over het 'biologische evenwicht' en wat daar bij komt kijken."
Bron: Eosta Nieuwsbrief, september 2010