Vier op tien consumenten bereid om extra te betalen voor bio
Vooral biologisch vlees mag wat meer kosten
Meer betalen? Voor biologische en fair trade producten wil iets minder dan de helft van de respondenten op de ING Vraag van Vandaag wel meer betalen. Voor biologische groente, eieren en fair trade koffie is gemiddeld 42% bereid om extra te betalen.
Gemiddeld 7% meer betalen. De bereidheid om meer af te rekenen varieert licht per biologisch product. Gemiddeld willen de ondervraagden – die bereid zijn extra te betalen – voor biologisch vlees, groente en eieren ongeveer 7% extra betalen.
Biologisch vlees mag meer kosten. Voor biologisch vlees zijn meer consumenten bereid extra te betalen dan voor eieren, groente en brood. Het aantal respondenten dat voor biologisch vlees extra in de buidel wil tasten is 46%. Voor een biologisch lapje willen deze consumenten een kleine 8% meer afrekenen. Voor fair trade koffie of biologische groente tasten de respondenten liever iets minder diep in de buidel. Brood is de uitzondering. Voor biologisch brood is slechts 30% van de respondenten bereid meer uit te geven.
Lekker biologisch. Biologische producten vallen bij veel consumenten in de smaak. Drie op de tien (30%) respondenten op de ING Vraag van Vandaag zegt biologische producten lekkerder te vinden dan niet-biologische. Biologische voeding oogt niet altijd lekkerder, maar kennelijk kan een aanzienlijke groep consumenten het wel proeven.
Kansen bij de consument. Het marktaandeel van biologisch voedsel bedraagt op dit moment nog maar enkele procenten (2,3%). Dat aandeel lijkt omhoog te kunnen. Uit de ING Vraag van Vandaag blijkt dat 30% van de respondenten biologisch eten lekkerder vindt. En afhankelijk van het product wil ruim vier op de tien respondenten er wel meer voor betalen, tot zo'n 8% extra. Wel blijkt uit onderzoek dat consumenten denken dat de prijzen van duurzaam voedsel meer dan 10% hoger liggen. Waar mogelijk zouden scherpere prijzen dus het marktaandeel kunnen vergroten.