Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Afleidingsmateriaal moet focussen op zintuigen varkens

Voor veel varkenshouders is het verstrekken van afleidingsmateriaal niet meer dan het voldoen aan wetgeving. Maar er is meer. Van effectief afleidingsmateriaal is bekend dat de kans op ongewenst gedrag zoals staart- of oorbijten afneemt en de krul terug in de staart kan. Varkensonderzoekers van Wageningen UR Livestock Research gaan in V-focus in op criteria voor succesvol afleidingsmateriaal.

Wat vindt het varken aantrekkelijk afleidingsmateriaal? Om deze vraag te beantwoorden is het essentieel na te gaan wat de perceptie van het varken is van zijn omgeving. Het varken 'ziet' zijn omgeving vooral met de zintuigen in zijn snuit (reuk, tast en smaak). Bij het verstrekken van afleidingsmateriaal is het belangrijk om dat in acht te nemen. Verder heeft succesvol afleidingsmateriaal de volgende kenmerken: belonend, wroetbaar, vernieuwend, interactief/toegankelijk. Dagelijks lang stro of ruwvoer op de dichte vloer verstrekken is een voorbeeld van afleidingsmateriaal dat alle vier succescriteria in zich herbergt, maar ook andere vormen van afleidingsmateriaal kunnen aan deze succescriteria voldoen.

Creatieve oplossingen

In de praktijk kiezen varkenshouders veelvuldig voor een ketting met daaraan een stuk kunststof slang of bal. Deze afleidingsmaterialen komen echter maar beperkt tegemoet aan de behoeften van het varken. Mogelijk ontstaat pas een echte win-win situatie in nieuwe huisvestingsystemen die wel geschikt zijn voor het verstrekken van effectief afleidingsmateriaal en die aan de wensen van de varkenshouder voldoen. Maar ook in de huidige huisvestingsystemen kan met afleidingsmateriaal meer aan de wensen van het varken tegemoet worden gekomen. Door te redeneren vanuit de behoeften van het varken en vervolgens creatieve oplossingen te bedenken, kan een stap in de goede richting worden gezet. Dit vergt echter wel de nodige inspanning, maar de innovatiekracht van de sector vergroot de kans op succes.

Lees meer in het artikel in V-focus.

Contact informatie: Johan Zonderland, Wageningen UR Livestock Research

Bron: BioKennis

Publicatiedatum: