Vierhonderd geïnteresseerden zien wereldprimeur
Allereerste Fotonenboer officieel van start
Dirk (links) en Tim Borgman halen hendel over voor duurzame toekomst
De initiatiefnemers van het project Fotonenboer (Courage en InnovatieNetwerk, met steun van de provincie Gelderland) concludeerden vandaag dat duurzame doorbraken alleen gerealiseerd kunnen worden met de inbreng van alle betrokken. De Fotonenboeren Jan Borgman en Erna Roeterdink uit Vierakker 'oogsten' lichtdeeltjes en zetten deze om in energie.
De landbouw is bij uitstek de sector die een belangrijke rol kan spelen in de vraag naar groene energie, zo betoogde Ernst Worrel, hoogleraar energie aan de Universiteit van Utrecht. "De overheid moet haar stimulerende rol serieuzer nemen." Hij pleitte voor het Duitse systeem waarbij alle energiegebruikers meebetalen aan de ontwikkeling van duurzame, groene energie. "Deze fotonenboer is hét voorbeeld van het grijpen van kansen om op decentraal niveau energie op te wekken."
Jan Borgman en Erna Roeterdink noemen hun ondernemerschap 'economisch groen'. "Het gaat er ons in eerste instantie om dat wij op ons bedrijf zelfvoorzienend zijn in energie. Met de VRB kunnen we de energie ook nog eens op het meest gunstige moment terugleveren aan het net." "Uniek in de wereld", volgens Carel de Vries van Courage die samen met andere partijen de grondslag legde voor deze agrarische groene energieproductie. "Groene energie is een nieuw speelveld in de agrarische sector, eentje met een gezond perspectief."
Ook Siem Jan Schenk van LTO bevestigde dat het voor individuele ondernemers cruciaal is dat ze gesteund worden door de sector om zo gezamenlijk randvoorwaarden voor succes te scheppen. "Courage is de vrijplaats voor nieuwe ontwikkelingen, de MelkveeAcademie is de vervolgstap om het breder in de praktijk te brengen. Verder denken we als LTO nog na hoe we ondernemers in de groene energie kunnen faciliteren bij de afzet en vermarkting van de groene energie."